Baját nem hagytuk elfoglalni! – interjú Kovács Csabával

2015. április 30-án, csütörtökön avatták Baja legújabb ékességét a Gábor Áron rézágyút. Az ágyú megcsodálható, a Sugovica sétányon, a híd után. A története, 1848-49-re nyúlik vissza, és egy olyan történet mesél el, amelyet sokáig homály fedett, egyetlen történelem könyvben sem szerepelt, a ma élő emberek szinte nem is tudtak az eseményről. Baja pedig igazi történelmi város. Az ágyúról és annak történetéről, Kovács Csabát az “Egy kisváros nagy napjai 1848-49” című könyv szerzőjét kérdeztem.

IMG_1586

 

Minek az emlékére állították az ágyút?

Arra figyeltem fel, hogy az 1848-as eseményekről, a Baján történtekről nincsen történelmi adat, úgy tűnhet, hogy itt nem történt semmilyen hadi esemény. Holott valamikor olvastam egy 1896-os Gracza könyvben egy bajai csatáról, és elkezdtem utánanézni.

image (5)

A bajai levéltárban semmit nem találtam, majd a megyei levéltárban bukkantam végül erre a bajai csatára, amikor is Szentjános irányából, bejött a Sugovicára egy Herkules nevű gőzhajó, majd követte még két kisebb hajó, és így megközelítőleg 1000 emberrel, akarták megsarcolni és elfoglalni Baja városát. Ezt természetesen a Bajaiak nem engedték, az itteni nemzetőrség valamint a polgárság, egy emberként kiállt az otthonuk mellett, pedig már akkor is soknemzetiségű volt a város. Összefogtak, a hajót elfoglalták, megölték a németek egy részét, a másik részét pedig elüldözték. A hadi gőzhajót pedig átadták az első felelős magyar kormánynak, Kossuthnak. Kossuth 1849. május 12-ei levelében megköszönte a hajót, valamint Killinger Zsigmond főtüzért és Szabó János őrmestert tisztekké nevezte ki.

Innen indult minden

Innen indult minden

Az érdekesség, hogy a soknemzetiségű város összefogott, a vallási felekezetek együttműködtek és az akkori kilenc templom, kilenc harangját beadták ágyúöntés céljára. Cserébe annyit kértek, hogy az ágyúba véssék bele Baja nevét, hogy utána visszakaphassák, és újra harangot önthessenek belőle. Erre azonban nem került sor, mert vége lett a szabadságharcnak.
Ebből az indíttatásból írtam egy ifjúsági történelmi regényt, amelynek címe, “Egy kisváros nagy napjai 1848-49”, és ebben írtam meg ezt a történetet. A regény szereplőinek 95%-a tényleg élt, és valóban a regénybeli foglalkozását űzte. 

image (3)

Kovács Csaba

Honnan jött az ötlet, hogy emléket állítsanak az eseménynek?

Az egyik barátommal leültünk és elbeszélgettünk, hogy milyen jó lenne ha nem sikkadna el ez a történet. Arra gondoltunk, jó lenne valamilyen módon megemlékezni a bajaiak hősiességéről. Akkor kezdtünk el támogatókat keresni.  

IMG_1578

 

Miből készült az emlékmű, és miért ott helyezték el?

Az emléktábla 350 kg mészkőből van, és azon 700 betű van, amelyeknek érdekessége, hogy nem vésve vannak, hanem kiemelkednek a táblából.

IMG_1576

Az ágyú Szurdokpüspökiben készült, Prokk József öntötte. Ez egy három fontos Gábor Áron ágyú. Amikor megtámadták Baját, akkor ilyen ágyúból három volt a városban, a többi “csicsó” ágyú mellett.
Ez egy replika, másolata az eredeti Gábor Áron ágyúnak. Fémből készült, a talpa és a kerekei pedig kemény fából. Lőni is lehetne vele, de hatástalanítattuk. Olyan helyen lett elhelyezve, ahol a legszebb Sugovica panoráma tárul az ember szeme elé. Azért néz ebbe az irányba, mert innen jött a támadás.  

Ágyú az esőben

Ágyú az esőben

Miért ezen a napon avatták?

Az esemény 166. évfordulója alkalmából állítottuk, amelynek pontos évfordulója, minden év május 6-án van. 

“Legyen benne valami olyan, amit csak én látok” Augusztus 29. a Magyar fotográfia napja. Két bajai fotóst kérdeztünk szerelmükről, a fotózásról.
Nemdohányzók világnapja: ők is szívnak Május 31. a nemdohányzók világnapja. El sem hinnéd mennyi mindentől mentheted meg megad, ha nem cigizel.
“A bajaiak nagy örömmel fogadták a forradalom hírét” Az akkori bajai eseményekről Kovács Csaba mesélt nekünk.
Baja tehetségei: Zsilinszky Bianka – tánc "Szeretem Baját, szeretek itt élni. Ha pedig van egy célod, akkor az a fontos, hogy higgy magadban és dolgozz kitartóan."
Megkérdeztük: Mennyibe kerül az iskolakezdés Nem olcsó dolog az iskolakezdés. Megkérdeztük a bajaiakat mennyit hagynak az írószerboltban.
Baja tehetségei: Szöllősi Kristóf A tehetség olykor velünk születik, már csak rajtunk áll, hogy élünk-e vele. Az álmok pedig egyszer talán valóra válnak.
Megkérdeztünk Benneteket, hogy tetszik az új buszvégállomás Új helyre került a buszvégállomás. Buszokat találtunk, de utast nem sokat. Mi történt a helyi buszozással? Megkérdeztük.
Megkérdeztük: vállalt-e nyáron munkát? Megkérdeztük a bajai fiatalokat, hol dolgoznak a nyáron, és mire költik a fizetésüket.
Éttermi etikett Étterembe szeretnél menni, de nem tudod mit hogyan? Íme néhány szabály, amit nem árt, ha betartasz.