Ruccanj ki Bajáról! – 1 nap a zánkai ökocentrumban

A mai szülők és nagyszülők sokat tudnának mesélni az egykori, balatoni úttörőtáborokról, élükön Zánkával. Az északi parton fekvő község azonban ma már nem csak a nosztalgia miatt lehet nekik csábító. Sőt, az egész családdal bátran útra kelhetnek.

Ahogy a pedagógusok is a diákjaikkal. Hiszen mint tudjuk, megfelelő, otthoni indíttatással a gyerkőcök rendkívül nyitottak a természet szépségeire, értékeire, ezért remek lehetőség egy iskolai kirándulásra a zánkai Gyógynövény-völgy ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont. Itt egész évben, hazánk egyik legváltozatosabb gyűjteményével fogadják az érdeklődőket. Az évszaknak megfelelően több mint 500 gyógynövény fajjal ismerkedhetünk meg, izgalmas és interaktív programok segítségével.

h9_napraforgo_2

Fontos, hogy otthon is a természet tiszteletére neveljék a gyereket

De más korosztálynak is vonzó a Gyógynövény-völgy, amely egy igazi ökocentrum. A turisták, a fenntartható gazdálkodás hívei valamint a természetgyógyászok is megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programot. A központ emellett egyetemekkel együttműködve bekapcsolódik a gyakorlati képzésbe is, és nagy hangsúlyt fektet tudományos kutatásokra, a védett növények megőrzésére és a génbanki tevékenységre.

h9_zanka3

Tudományos kutatások és génbanki tevékenység

A Balaton-felvidék egyedülállóan sokszínű gyógynövényflóráját interaktívan és élményközpontúan mutatják be. Speciális programokkal fogadják a táborozó diákokat, cégeket, családokat és szervezett csoportos kirándulókat is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szomszédságában és a Káli-medence keleti kapujában elhelyezkedő 7000 négyzetméteres park aktív kikapcsolódást kínál mindenkinek, de a gyalogos vagy a kerékpár túrákba is jól beilleszthető állomás. Nem csupán a gyűjtemények megtekintéséről van szó: az idelátogatók az évszaknak megfelelő programokon elméleti és gyakorlati ismereteket is szerezhetnek, például az adott növények felhasználásáról, népi és tudományos hátteréről és egyéb érdekességekről.

h9_zanka1

Az uniós forrásból megvalósult, egyedülálló profilú ökoturisztikai parkban egy látogatóközpont is épült, melynek vetítőtermében ismeretterjesztő kisfilmeket nézhetünk, majd a szabadba kilépve a bemutatókertben meg is érinthetjük a Balaton-felvidéken található gyógynövényfajok egyedeit. Egynyári, kétnyári és évelő növények, fák, bokrok cserjék gyógyhatásával, termesztési praktikáival és ökológiai növényvédelmével ismerkedhetünk meg.

Megtalálhatóak itt a különböző fűszerek, ehető gyógynövények, mocsári növények, érdekes alakzatú és textúrájú fajok és példányok. Az egyedi helyszínek: a vízi kert, a relax-gyep és a vakok kertje teszik még izgalmasabbá az élményt. Mindezek mellett a manufaktúrában a növények feldolgozásának gyakorlati lépéseit is megfigyelhetjük, sőt szó szerint a kezünkbe vehetjük az irányítást! 

h9_zanka4

Bepillanthatunk a manufaktúrák működésébe

Kreativitásunkat kiélve elkészíthetjük saját gyógynövényes termékeinket. A kényeztetés sem marad el, a teázóban különféle gyógyteák, szörpök, gyógyborok közül válogathatunk, majd a nap végén betérhetünk az ajándék-boltba.

Bővebb információ: facebook.com/GyogynovenyVolgyZanka

wanda

Unod a zöldségeket? Egyél virágot! A virágokat régóta fogyasztják több országban is, ideje, hogy a mi konyhánkban is helyet kapjanak. Próba szerencse!
Gyógynövény szüret Ha esetleg eddig nem jutott rá időd, vagy most kedvet kapsz hozzá, akkor van néhány, amit még bespájzolhatsz télre.
Ruccanj ki Bajáról! – 1/2 nap Kecskeméten Hivatalos ügyben jársz a megyeszékhelyen? Vagy átutazóban vagy? 1-2 óra alatt is új, vagy más élményekhez juthatsz itt.
Strandviselet mindenkinek, avagy ezt vedd fel idén a vízpartra! Becserkésztük az idei bikini és fürdőnadrág trendeket, csekkold le !
Telefon, tablet, gyerek kezébe igenis való! Engedjék, vagy ne engedjék a szülők a gyerkőcöt a telefont használni? Örök vitatéma nyomába eredtünk.
A vegánok mind UFÓK? Veganizmus? Nem, nem egy újabb trend. Ész érveken alapuló életmódbeli forma. Hogy, megéri-e? Azt döntse el mindenki maga.
Figyelj a gyermeked fogaira Összeszedtük, mire érdemes figyelni a kicsik fogápolásánál.
Mindenki ezt akarja! – különleges receptek spárgából Ha május, akkor spárgaszezon! Mutatjuk a legszuperebb recepteket!
Kár lenne kidobni! – 10 dolog, amelyre a kávézacc képes Nem tudod, mit kezdj a felesleges kávézaccal? Ezeket a praktikákat te is szeretni fogod!