Multitasking – Árthat az agynak a divatos kór

Tévé, rádió, internet, újságok… A technikai eszközök fejlődésével egyre több információ éri az agyunkat. Mi pedig annyira hozzászoktunk a hírözönhöz, hogy szinte már néhány üres másodpercet sem tudunk ingerek nélkül eltölteni.

Smartphone

Nagyszüleink idejében még csak a televízió képviselte a fő technikai vívmányt, és sokak szokásává vált a bekapcsolt készülék melletti újságolvasás. Aztán megjelent a computer, később pedig az internet, ami mindent megváltoztatott, a mobiltelefonok térhódítása pedig végképp átalakította a mindennapi szokásainkat, sőt, az emberi kapcsolatainkat is. Így ma már képernyők egész sora található egy családban: tévé, laptop, tablet, okostelefon, amelyeket sokszor egymással egy időben, párhuzamosan használunk. Leggyakoribb talán az, amikor a közösségi oldalon csetelünk tévézés közben. Ám a figyelem ilyen mértékű megosztása a kutatók szerint ártalmas az agynak, minél több eszközt használunk, annál inkább.

A multitasking halmozott médiafogyasztást jelent, például amikor párhuzamosan netezel és háttértévézel.

Egyes kutatások szerint, ez azonban nem csak a gondolkodásmódunkra és az érzelmeinkre van hatással, de még agy szerkezetét is módosíthatja oly módon, hogy csökkenhet a szürkeállomány sűrűsége az elülső homloklebenyben. Kísérletekkel bizonyították, hogy depresszióval, figyelemzavarral és szorongással kell számolnia annak, aki huzamosabb ideig így él. Sztárok is meséltek már arról, hogy korábbi álmatlanságuknak az ágyba vitt laptop, és a tévé melletti elalvás volt az okozója. Aki tehát e cikk alapján magára ismer, ideje elgondolkoznia napi szokásainak átalakításán az egészsége érdekében.

A média torz női tükre: tényleg ennek kell megfelelnünk? Minden nő a tökéletes testre áhítozik, amit meg is mutatnak nekünk. De lehet, hogy mindez csupán a média manipulációja.
Nem mindegy, milyen sóval sózod meg ételedet A vizsgált 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás. 8 terméknél közel fél millió forint bírságot szabott ki a NÉBIH.
Több mint 100 fellépő, 200 programlehetőség az idei EFOTT-on A fesztivál erősebb lineuppal készül, mint valaha és 125.000 résztvevőre számítanak a majd 20 hektáron.
Strandviselet mindenkinek, avagy ezt vedd fel idén a vízpartra! Becserkésztük az idei bikini és fürdőnadrág trendeket, csekkold le !
A rockereknek is kedvez az idei Efott Nem bírta visszafogni magát a fesztiválra látogató VOLBEAT
Telefon, tablet, gyerek kezébe igenis való! Engedjék, vagy ne engedjék a szülők a gyerkőcöt a telefont használni? Örök vitatéma nyomába eredtünk.
A vegánok mind UFÓK? Veganizmus? Nem, nem egy újabb trend. Ész érveken alapuló életmódbeli forma. Hogy, megéri-e? Azt döntse el mindenki maga.
Figyelj a gyermeked fogaira Összeszedtük, mire érdemes figyelni a kicsik fogápolásánál.
Mindenki ezt akarja! – különleges receptek spárgából Ha május, akkor spárgaszezon! Mutatjuk a legszuperebb recepteket!