Megfélemlítés az interneten – készítsük fel gyermekeinket

Az emberek fejében él egy hamis kép, miszerint az online zajló megfélemlítés nem is olyan nagy dolog. Pedig igenis az. Az internet felhasználók nagy része fiatal, ebből is majdnem a fele kiskorú. Manapság már szinte nincs olyan fiatal, aki ne lenne regisztrálva valamilyen közösségi oldalon. Itt kezdődik a probléma, az online zaklatások tökéletes helyszínei a közösségi oldalak. Ezek mára már el vannak látva különböző adatvédelmi beállításokkal és léteznek olyan zaklatás ellenes lehetőségek is amivel jelenthetünk vagy letilthatunk valakit. Ám ez nem elegendő védelem a gyerekek számára. 

44799_6b9956769f

 

A megfélemlítés olyan fizikai-érzelmi bántalmazás, ami egyaránt jelenthet tettleges és szóbeli inzultust és közösségi befolyást. A megfélemlítés tovább fokozódhat a modern technológiák (telefon, sms, e-mail, chat, mobilalkalmazások, blogok, közösségi oldalak) használatával: ezt cyber-megfélemlítésnek (cyberbullying) hívjuk. A megfélemlítésben nem csak az elkövetőnek és a szenvedő alanynak van szerepe. Szemlélők, buzdítók, kívülálló aktív vagy passzív segítők, sőt érdektelen kívülállók is elősegíthetik vagy gátolhatják a folyamatot. A kezeletlen vagy rosszul kezelt megfélemlítésnek maradandó hatásai vannak minden résztvevőre.

kib1

Ebben a témában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Média- és Hírközlési Biztosának Hivatala tartott egy konferenciát Budapesten “Biztonság az iskolában és azon túl” címmel. A rendezvényen ismertették a hatóság támogatásával végzett, március végén zárult Megfélemlítés Elleni Program eredményeit. Erről bővebben itt :   http://nmhh.hu/cikk/166312/A_megfelemlites_feltarasa_nem_arulkodas

cyberbully

A szülők, pedagógusok és diáktársak is felelősek a megfélemlítéssel kapcsolatos esetek megoldásában. De legfőképp a  szülőknek kell odafigyelni, hogy a gyermekük minél kevesebbet töltsön „gépezéssel” és le kell védeni a számítógépet, vagy bármilyen internetes eszközt, amellyel a gyerek találkozik. Már az is nehéz, hogy hogyan tarthatjuk biztonságban őket netezés, vagy online játék közben, ám később, mikor közösségi oldalakhoz csatlakoznak, aztán pedig középiskolás korukban a helyzet még bonyolultabb lesz. Meg kell tanítani nekik, hogy mit kell ilyen esetben tenniük.

mobilinternet1

A tökéletes módszer, ha ezekre a sértő, zaklató kommentekre vagy üzenetekre nem válaszolnak, és az esetről azonnal értesítenek egy felnőttet.

Az elhallgatás a lehető legrosszabb, leghibásabb stratégia ebben a kérdésben. Ez NEM „árulkodás”!

 

Minden esetben erősítsük meg a gyermeket, hogy helyesen cselekedett, amikor elmondta a megfélemlítés tényét. Oda kell figyelni arra is, hogy NE biztassuk a gyerekeket visszahúzódásra vagy visszavágásra, mert a helyzet komolyan eldurvulhat. A megfélemlítés kezelésére, és megoldására egyetlen hatásos eszköz van: a felnőttek hozzáértő beavatkozása.Képkivágás

A legnagyobb tévhit az amikor azt mondják “Ez távol áll tőlem, és úgysem fordul elő az én gyerekeimmel.” 

A megfélemlítés BÁRKIVEL előfordulhat!

 

A megfélemlítés általában a felnőttek látókörén kívül történik. Ne keverjük össze az esetet, az egyszeri veszekedéssel, vitával vagy összetűzéssel, amelyek a közösségi élet szinte mindennapos velejárói és rendszeresen előfordulhatnak. A megfélemlítés viszont, szinte állandó jellegű, és komoly sérülést okozhat, ha nem vesszük komolyan. 

2581666747

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kifejlesztett egy ingyenesen letölthető szűrőszoftvert,  amelynek segítségével néhány kattintással biztonságosabbá tehetjük otthonunkban gyermekeink internetes tartalomfogyasztását. A programot az iskolák alkalmazzák, de otthoni használatra is kiváló. A számítógéphez nem nagyon értő szülők is könnyedén be tudják állítani.

A magyar nyelven működő szűrőszoftver elérhető és ingyenesen letölthető a http://gyermekbarat.nmhh.hu/  weboldalon.

inqOmGz5WWfk

Szerintem az én korosztályomnak már nem kell bemutatni az ilyesmit. Mi talán már nem dőlünk be ilyeneknek és ismerjük a kamu hirdetéseket is. De a mi felelősségünk is, hogy kisebb testvéreink, barátaink, ismerőseinkre odafigyeljünk, hogy nekik ne kelljen átélniük ilyesmit. Természetesen nem arról van szó, hogy a széltől is megóvjuk őket, de meg kell értetni velük, hogy nem minden az aminek elsőre látszik. Meg kell tanítani nekik, hogy mit higgyenek el, és mi az a helyzet, amikor felnőtt segítségét kérjék. Rosszakarók sajnos mindig is lesznek, de tudjunk és akarjunk tenni ellenük.

Nagy bajai kávézóteszt 2015 Körbejártunk néhány kávézót szeretett városunkban. Mutatjuk mi az általunk felállított ranglista.
Baja tehetségei: Ódor Krisztián – STABILFRAZÍR Sokan vannak, különbözőek és nem passzolnak egyetlen zenei stílusba sem. A közönség pedig egyre jobban szereti őket.
Baja tehetségei: Szarvas Panni Nem könnyű ez a zenész szakma. Rengeteg munkát, és lemondást, igényel. De aki elég kitartó, annak kijár majd a jóból.
Baja Tehetségei: Mezőfi Alexandra – Aero Kick-Thai Box Kitartás és rengeteg edzés, ez a kitűnő alak receptje. Azért nem szeretnénk a csajszitól pofont kapni.
Baja tehetségei: Kántor Emőke – lovaglás Nincs is annál szebb mint mikor ló, és lovas szíve egyszerre dobban, vagy mikor egyszerre veszik a levegőt.
Critical Mass Aki bújt, aki nem, megtekerem, mert azért van pedál a biciklimen. 19. bajai Critical Mass!
Baja tehetségei: Nánási Fedor – képzőművészet Ha a kéz és a lélek együtt dolgozik, csodálatos dolgok születnek. Nem, a képek nem nyomtatva vannak, kézzel készültek!
Baja tehetségei: Rancsó Renátó – bmx Baján sok fel nem fedezett tehetség van, akik nagyon is megérdemlik a reflektor fényt. Szemeket az égbe, lábak a pedálon!
Jóga jótékony hatásai Nem csak a testnek, de a léleknek is jó! Meg még sok minden másra is. Mutatjuk mire még!