Ha nem osztottad volna, bölcs maradtál volna

A ’90-es évek közepéig információszegénységben éltünk. Azt fogadtuk el igaznak, amit az egyetlen királyi televízió mutatott a hírekben, vagy amit a Kossuth rádióban hallottunk, esetleg azt, amit a néhány mértékadó napilap papírra vetett. Egyebet nem nagyon tudtunk a világról és valljuk be, nem is nagyon hiányzott. Amikor valami érdekelt bennünket, megnéztük a lexikonban, vagy megkérdeztük az idősebbeket. 

Az internet berobbanásával azonban a helyzet gyökeresen megváltozott. Annyi információ ér bennünket, amit egy átlag ember képtelen feldolgozni. Ezért aztán ma már nem az információ megszerzése a legnagyobb feladat, hanem annak kiválasztása, hogy mit fogadunk el hitelesnek, és mit nyilvánítunk kamunak. Egy adott témakörben számos oldal, blogoldal siet a segítségünkre, amelyeknek jó része tele van féligazságokkal vagy egész egyszerűen hülyeség az egész. 

A megtalált hiteles információforrás lassan nagyobb kincs lesz, mint  a magyaregynek a bakimentes híradó.

Ezért is károsak a magukat mértékadó sajtóorgánumok angliai medvekucsmás palotaőrök humorát megszégyenítő április 1-jei tréfái, amikor álhíreket közölnek. Vagy amikor ellenőrizetlenül vesznek át anyagot, mint például a sütisnéni vs. NAV esete. A sütisnéni hoax (merthogy így hívják az álhíreket) kb. egy éve bukkant fel a neten, de ez a mostani fellángolása elég nagyra sikeredett. Országos lapok és blogok vették át egymástól a hülyeséget. Bedőlt kommentelők ezrei szidták a NAV-ot, ami tulajdonképpen rájuk fér, de legalább olyankor kellene elővenni őket, amikor valóban rászolgáltak. Biztos lesz olyan alkalom is.

Mint a fenti példa is bizonyítja, mindig érdemes több forrásból tájékozódni, és megválogatni azt, hogy kinek hisz az ember. A lájkgyűjtő, cukiságokat posztoló blogoldalak, vagy éppen a bulvármédia “híreit” pedig kezeljük a helyükön, és semmiképp se csak ezek alapján mondjunk véleményt.

Ahhoz már talán hozzászoktunk, hogy tüneteink alapján nem a Guglitól kérünk orvosi tanácsot, hiszen ebben az esetben kb. nettó 35 másodperc alatt tudjuk meg, hogy már csak perceink vannak hátra, és egyébként az is csoda, hogy eddig kihúztuk. 

Valami hasonló felismerésig kellene eljutni más jellegű információ tekintetében is, különben nagyon gyorsan átvert áldozatként kereshetjük tovább mindennapi álhíreinket.  

A világ változik. Ez természetes. Alkalmazkodnunk kell, és erre az alkalmazkodásra az utánunk következő generáció tagjait is meg kell tanítsuk. A mai kor cukrosbácsija nem nyalókát kínál a gyerekeknek, hanem megosztásra váró cukiságok, kis állatok, kedves nénik fotója közé préselt agymosó féligazságokat. A szülőknek, pedig kötelessége erre a veszélyre is figyelmeztetni a gyermekeiket. Mert ez fontos!

 

Vélemény: a fél világon átkóborlók Lassan a világ is elkezdi keresni: ki a felelős Európa legújabb megszállási kísérletéért. Addig is, nekünk itt vannak ők.
Vélemény: a bevándorlás lehet az Eu veszte Milyen a másnap mikor este összevissza ittad a különböző italokat? Na, a kultúrák keveredése is pont ilyen érzés lesz.
Telik az a nyamvadt idő – 30 éves a Flashdance című film "Wattafíling" Ismerős? Akkor Te is az a generáció vagy, aki imádta ezt a filmet. Gyere, időutazunk!
Film: Citizenfour – a leleplezett lehallgatás Edward Snowden a Rendszer titkait hozta napvilágra. Ne sajnáld, a Te titkaid már úgyis náluk voltak.
Telik az idő: Nena 55 éves, de még mindig dögös 5 dolog, amit nem tudtál, a szülinapos német sztárról.
Egy teljes generáció külföldön. Van még remény? Mindenkinek van külföldön dolgozó ismerőse, barátja. Ha nem tudják őket visszahozni, mások veszik át a helyüket.
Vasárnapi kávézó: A megvalósíthatatlan egészséges táplálkozás Jó lenne még látni a gyereket érettségizni? Leszoksz a cigiről, leteszed a töményet. Na, onnan jön az igazi szívás...
Vasárnapi kávézó: Miért nem jó az államnak a magyar? Az állami hivatalnokok, a rendőrség, a polgárőrség, mind Skodával jár. De miért nem magyart vesztek?
Vasárnapi kávézó: Nem szóltak? A háború már tart! Ez is a pénzről szól. Néhány érdekes körülmény, ami talán érthetőbbé teszi a párizsi mészárlást.