“Én kicsike vagyok…” – Gondolatok a Föld Napjára

Ez a sor jutott eszembe az ominózus dalocskából a Föld napja kapcsán. Nem nehéz kitalálni, miért érzem ezt. Olyan, mintha minden az ellen dolgozna, hogy megvédhessem a bolygót. Természetesen nem vagyok szuperhős, de mint átlagos ember, nem tudok elég sokat tenni érte, hiszen már maga a civilizált létem az, amely a legtöbb kárt okozza. Ez szomorú, de tudomásul kell vennem, hogy városi emberként nem tudok elég jól élni ahhoz, hogy teljes harmóniában létezzem a természettel, és semmi olyat ne tegyek, ami árthat.

DE… tudok úgy élni, hogy az a lehető legkevesebb kárt okozza. És sok kicsi sokra megy alapon, talán ha mindannyian ezt tennénk, fényesebb jövő elé tekinthetne Földünk. Talán, ha mindannyian helyesen cselekednénk, hosszú távon a vállalatokat is rákényszerítenénk arra, hogy tevékenységüket egy jobb irányba módosítsák. Naivitás? Biztosan, de mi lenne, ha kipróbálnánk! Benne vagytok?

Kezdjük a hulladékkal. Ajjaj, érzékeny pont! Néha egyszerűen elcsodálkozom sőt, inkább elborzadok azon, hogy milyen brutális mennyiségű szemetet termelünk. Persze a kényelemnek ára van, de milyen fájdalmas ára. Az egyik legszörnyűbb dolog a világon a nejlonzacsi. Az emberiségnek ennél idiótább találmánya még nem volt. Ha bemész egy nagy áruházba, nem tudod megúszni… Mert a kiflit nejlonzacsiba kell tenni, ha pedig veszel egy kis májat, azt minimum két nejlonzacsiba bugyolálják! Egyébként meg vigyél magaddal kosarat vagy szatyrot, és akkor nem kell egy külön NEJLONTÁSKÁT venned a kasszánál. Lehetőség szerint pedig általában kerüld az agyoncsomagolt termékeket. A nejlonzacskóról egyébként mindig ez jut eszembe:

 

Túllendülve a nejlonzacsi-fóbiámon nézzük, mit tehetünk még szemét-ügyben. Szelektív gyűjtés. Alap, bár mindig elgondolkodom, hogy ha én szelektíven gyűjtöm, szelektíven is viszik el?

Vannak hulladékfajták, amiket muszáj külön kezelni: ilyen a gyógyszer, az elem, a fáradtolaj, az autógumi, és még sorolhatnám. Sok hulladék kis kreativitással egyébként nagyon jól újrahasznosítható házilag is. Például autógumiból csinálhatsz a gyereknek valami kerti játékot is, vagy mondjuk egy dizájnos szekeret.

szeker

 

Természetesnek veszed, hogy a csapból bármikor folyik a víz, ha megnyitod? Azért óvatosan ezzel, mert a vízkészletek végesek! Próbálj meg csak annyi vizet fogyasztani, amennyi szükséges. Például fogmosás közben teljesen fölösleges folyatni a vizet, és a folyóvízben való mosogatás helyett is választhatod a “hagyományos” megoldást. Nyáron pedig inkább tegyél egy üveg vizet a hűtőbe, ne folyasd addig a csapból, amíg hűvös nem lesz. Azt tudtad, hogy a zuhanyzással harmadannyi vizet használsz, mint egy kádfürdővel? Ha megszokod, nem is olyan kényelmetlenek ezek a dolgok.

 

Az energiát sem a jótündér hozza, és sajnos ma még elég gyerekcipőben jár a megújuló energiaforrások használata hazánkban. A házi alkalmazásuk lehetséges, de még nagyon költséges, így általában az emberek többsége a hagyományos módon előállított energiát használja, amely források persze végesek… Úgyhogy itt sem árt a spórolás! Nem kell például 25 0C-ban  ülni a szobában rövid ujjúban télen (szerintem mindannyian ismerünk ilyen embert), elég az egészséges 20-21  0C is.  Nyáron meg a hűtést se vidd túlzásba (ilyet is ismerünk, ugyebár, a legrosszabb pedig az, ha a két dolog egy emberben ötvöződik)! Ha elektronikai cikket veszel, válaszd az “A” vagy az annál magasabb kategóriásokat.  És a kedvencem, amivel kb. fél órát el lehet szórakozni lefekvés előtt: kapcsold ki az elektromos készülékeket, nem kell a standby!

 

 

Mit is hagytam ki? Ja, persze, a levegőt… olyan természetes! Szerencsések vagyunk errefelé ezzel nincs gond, de Pesten és a világ nagyvárosaiban azért már jelentős problémát okoz a szmog. Ebben pedig a legnagyobb bűnös az autó. Igen, venni kell a fáradságot néha és gyalogolni vagy biciklire pattanni, vagy legalább tömegközlekedni vagy telekocsizni. Annyi megoldás van!

Ha nehéz letenni az autót, legalább a kozmetikumokból érdemes olyanokat választani, ami nem káros az ózonrétegre.  A jó hír pedig az, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel még a levegőt is óvod, mert annál kevesebb dolog kerül égetésre. Amik viszont segíthetnek a levegő minőségének a megtartásában, azok a fák. Vigyázzunk rájuk, és ha lehet, ültessünk néhányat. Olyan jó az oxigén!

Ezer meg egy tipp van, hogy hogyan óvhatjuk a környezetet. Amit én most felsoroltam, csak egy pici része. De ha már néhány dologban odafigyelünk arra, hogy mit hogyan teszünk, az is több a semminél. És ha sok ember figyel oda egy picit, az már egész szép eredményt hozhat!

 

Kezdd a hetet utazással – ezt látnod kell! Az Emirates és a Boing közös site-ja csodálatos helyekre visz el. De most komolyan, ezt a földet pusztítjuk nap mint nap?
Telik az idő: 20 éves Ganxsta Zolee és a Kartel – interjú A jubileum kapcsán beszélgettünk velük múltról, jövőről, no meg arról, hogy milyen ijesztő hely is a posta.
Vélemény: a fél világon átkóborlók Lassan a világ is elkezdi keresni: ki a felelős Európa legújabb megszállási kísérletéért. Addig is, nekünk itt vannak ők.
Telik az idő: Nena 55 éves, de még mindig dögös 5 dolog, amit nem tudtál, a szülinapos német sztárról.
Életem 2.0 Csipysz vagyok, facebook függő, de már kezdek lejönni róla. De mégis miért szippant be, miért vagyunk annyira rákattanva?
Zeng a kórus: Bezzeg én a te korodban már… ,,Ezek a mai fiatalok, semmihez nem értenek, későn házasodnak, nem tudnak dolgozni!" Avagy ítélni könnyebb, mint érteni.
A mindent tudó mesterhármas : a fodrász, a körmös és a kozmetikus Azt mondják, hogy aki valamelyik szolgáltatást igénybe veszi, az a lelkét is ápolja. Utána jártunk a legendának!
5+1 első mondat pasiktól, mely az utolsó is. (szavazással) Közhelyes és katasztrofális dumák, amelyekkel a pasik csajozásra vetemednek Vajon tudatában vannak a kimondott szavaknak?
Vasárnapi kávézó: A 10 millió fotós országa Előbb utóbb az összes helyet elfoglalják a neten, ahonnan tanulni lehetne. Igen, ők a "photografis" lájkhuszárok.