Egyre többen fedezik fel a régi népszokásokat

Nekem a húsvét szó hallatán legelőször a tavasz jut eszembe, a meleg tavaszi szellő, a családi ebédek, vacsorák, a kis bolyhos nyuszik, a tojás dekorálás, és a pacsuli szag, amit húsvéthétfő esténként moshatok le magamról. Néha elgondolkozom milyen lehetett a régebbi időkben ez az ünnep. Valószínűleg egy kicsit meghittebb volt és az emberek sokkal nagyobb figyelmet szenteltek neki, mint manapság. Na de mi is az a húsvét?

Névtelen

A húsvét Magyarországon az év egyik legfontosabb vallási ünnepe, amely alkalmával Jézus Krisztus feltámadására emlékeznek meg. Ennek tiszteletére szerte az országban szentmiséket és istentiszteleteket tartanak, melyek általában körmenettel zárulnak. A húsvétot megelőző vasárnap (virágvasárnap) Krisztus diadalmas jeruzsálemi bevonulásának az ünnepe. A húsvéti ünnepkör a farsang utáni negyvennapos nagyböjttel kezdődik, amelynek mélypontja a nagypéntek, Jézus szenvedéseink és kereszthalálának az emléknapja. Nagyszombaton szentelik meg a tüzet, illetve ezen a napon tartják a vízszentelés szertartását is. Mindemellett a leglátványosabb nagyszombati szertartás a feltámadási körmenet.

A negyvennapos böjt után az emberek teli kosarakkal indultak meg a templomok felé, hogy az abban vitt sonkát, főtt tojást, kalácsot és tormát már megszentelve, megáldva fogyaszthassák el este a húsvétvasárnapi ünnepi asztal körül ülve. 

sonka1

 

Tojás festés

A húsvéti tojásfestés az asszonyok, lányok dolga. Ez régen nagyon nagy kézügyességet igényelt. A tojás írás, hímzés, patkolás nem minden lány tudta elkészíteni. Akik nem rendelkeztek nagyobb kézügyességgel, azoknak marad, a különböző növényi anyagokból kinyert színekkel való festés. Tojást dekorálni ma már bárki tud, és szinte bármilyen technikával elkészíthető. Én a dekupázs technikát (szalvéta technika) szeretem a legjobban. Nem kell hozzá más csak dekupázs ragasztó, ecset, és egy szép szalvéta. Gyors, egyszerű, és szép.

dfwoinfwpn

Locsolkodás

Húsvéthétfő a magyarok lakta terülteken a locsolkodás napja. A szokás eredete a régi időkbe nyúlik vissza, alapja pedig a víz megtisztító és megújító erejében gyökerezik. Régen kútvízzel, vödörből locsolták a lányokat, mára ez már csak falvakban maradt meg. A nagyvárosokban kölnivízzel, parfümmel, és szódával járnak a fiúk locsolni. A locsolás után a fiúk a régi időkben tojást, szalonnát vagy festett tojást kaptak cserébe, persze csak akkor, ha a víz áradat mellé a lány egy szép verset is kapott. 

szép-képek-locsolkodás

Húsvéti szimbólumok

Tojás: Az ősi termékenység szimbóluma, amely a világ szinte összes népénél fellelhető, a kereszténységben pedig a feltámadás jelképévé vált.

tojas

Húsvéti nyúl: Maga a nyúl szintén a termékenység szimbólumává vált, és szerte Európában a húsvét ünnepével társítják.

nyul_origi

Bárány: Az egyik legelterjedtebb húsvéti jelkép, amelynek szerepe az utóbbi időben jelentősen csökkent és helyét a húsvéti sonka vette át.

bárány_3

Barkaág: Eredete a virágvasárnap megünnepléséhez nyúlik vissza. A barka a Magyarországi éghajlati viszonyoknak köszönhetően a pálma és olajágak szerepét vette át, amelyekkel Jézust köszöntötték jeruzsálemi bevonulása alkalmából.

005

Nálunk a húsvét nem maradhat el ajándék nyuszi és kindertojás nélkül. Az ünnepi vacsorát, és nagybátyám viccesebbnél viccesebb locsoló verseit minden évben kíváncsian várom, na meg persze a barátom kedvencét, a szódával locsolást.

 adele

Jóga jótékony hatásai Nem csak a testnek, de a léleknek is jó! Meg még sok minden másra is. Mutatjuk mire még!
Nagy bajai kávézóteszt 2015 Körbejártunk néhány kávézót szeretett városunkban. Mutatjuk mi az általunk felállított ranglista.
Baja tehetségei: Ódor Krisztián – STABILFRAZÍR Sokan vannak, különbözőek és nem passzolnak egyetlen zenei stílusba sem. A közönség pedig egyre jobban szereti őket.
Baja tehetségei: Szarvas Panni Nem könnyű ez a zenész szakma. Rengeteg munkát, és lemondást, igényel. De aki elég kitartó, annak kijár majd a jóból.
Baja Tehetségei: Mezőfi Alexandra – Aero Kick-Thai Box Kitartás és rengeteg edzés, ez a kitűnő alak receptje. Azért nem szeretnénk a csajszitól pofont kapni.
Az 5 legfontosabb tanács a nyári napozáshoz Ahhoz, hogy a bőröd is élvezze a napfürdőzést, nagyon oda kell rá figyelni, nem mindegy hogyan, és főleg mivel ápolod.
#Elnöki ügy – a drazsén múlhat a Wellhello jövője Az Elnöki Tour szegedi állomásán adtak exkluzív interjút a hetven9.hu-nak a WELLHELLO elnökei, Fluor és Diaz.
Megfélemlítés az interneten – készítsük fel gyermekeinket Figyelj oda gyermekedre! Nem mindegy kikkel beszélget, vagy miket lát az interneten. Online védelem a kicsik számára!
Baja tehetségei: Kántor Emőke – lovaglás Nincs is annál szebb mint mikor ló, és lovas szíve egyszerre dobban, vagy mikor egyszerre veszik a levegőt.