Baja tehetségei: Rancsó Renátó – bmx

Talán kevesen tudják, hogy Baján mennyi tehetséges fiatal él. Amikor azt mondjuk tehetség, az emberek általában zenészekre, festőkre vagy más művészekre gondolnak először. Pedig a tehetség nagyon sokrétű, és mindenkinek mást jelent. Így van ez azzal a sráccal is, akire nem olyan rég bukkantam rá. Egy ideje ismerem őt, tudtam is, hogy milyen sportot űz, de valahogy most jutottam el oda, hogy komolyabban kifaggassam. Az a tevékenység amibe szerelmes egy elég extrém és cseppet sem veszélytelen sport, ami nem más mint, a bmx kerékpározás.

maxresdefault

 

A BMX a motokrossz alapjaira épülő, de 20″-os kerekeket használó kerékpáros sportág, amely az 1960-as évek végén fejlődött ki. Bicycle Moto-Cross, ahogy manapság emlegetik BMX, első betűje a „B” a kerékpárt, az „M” a motort és az „X” a kettő keresztezését jelöli. Kialakulása idején a motokrossz sportág már hatalmas népszerűségnek örvendett az Amerika Egyesült Államokban. Néhány fiatal, aki szeretett volna részt venni a motokrossz versenyeken, de nem érték el a minimális korhatárt a motorkerékpár-versenyzéshez, és/vagy nem volt elegendő pénzük, hogy megvásárolják a szükséges méregdrága motorkerékpárokat, úgy döntöttek, hogy valamilyen módon helyettesítik a motokrossz sportágat.

Főbb ágai:

1. Cross:
A BMX Cross a legősibb ága a sportnak, olyan fiatalok űzték elsőként, akik anyagi okok miatt nem tudtak krosszmotorozni. A 2008-as pekingi olimpián új sportként debütált.

2. Freestyle

  1. Park: Ennek kialakulását a speciális sportpályák: a „skateparkok” megjelenése eredményezte.  Kiépítése költséges, viszont nagyon sokoldalúan lehet használni, a BMX-en kívül gördeszkásoknak, görkorcsolyásoknak és rollereseknek is pályaként szolgál. Jelenleg Budapesten több ilyen skatepark működik (pl.: Görzenál, NormaPark, The Lab). Vidéken az utóbbi 5 évben több ilyen létesítmény is épült az ott lakó extrém-sportolók nagy örömére, ilyen Baján is a Petőfi-szigeti pálya.
  2. Flatland: A BMX sportban a többi ágazattól nagy mértékben eltérő műfaj. A nagy ugrásokat, magas repüléseket és gyors előrehaladási tempót, mérnöki pontosságú trükk-sorozatok kivitelezésével helyettesítik, végig a földön gurulva.
  3. Halfpipe: félcsövezés (Vert), mini-félcsövezés (Miniramp)
  4. Street: Olyan BMX-esek kezdtek el az utcán biciklizni, akiknek más lehetőségük nem volt a gyakorlásra, nem voltak sem cross-pályák, sem dirt ugratók, sem pedig skateparkok a közelükben. A Street (utca) Bmx-esek a közterületeken keresik meg a gyakorlásukhoz szükséges feltételeket. Alapvetően a különböző lépcsőkön ugratnak le és fel, használják a korlátokat (lecsúsznak rajtuk a kerékpárral), de az utcán lévő kiemelkedések, döntött falak, íves építmények mind egy kreatív „Street hely” részei lehetnek. Többnyire olyan helyeken elterjedt formája a BMX-nek, ahol nincsenek erre a célra kijelölt pályák.
  5. Dirt\Trails: Az ugrások, a levegőben eltöltött idő („air time”) van a középpontban.

Na, de guruljunk vissza Bajára. Harcosom Rancsó Renátó a bajai tehetség elég komoly művelője ennek a sportnak, meg is kérdeztem őt hogyan csöppent bele ebbe az egészbe.

rancsó renátó_x

Rancsó Renátó

 

Mikor és hol találkoztál először ezzel a sporttal?

Novemberben lesz pontosan 9 éve, hogy elkezdtem ezt az extrém sportot, és már akkor rengeteg fiatal űzte ezt az igen látványos fajtáját a biciklizésnek.
Az a generáció volt, akik miatt elkezdett érdekelni hogy-hogy is tudnám én is elsajátítani a “mutatványokat”, és egyből a megszállottja lettem.

Mi fogott meg legelőször?

A látvány volt ami először meg ragadott, utána jött minden magától.

11101534_1170897366269861_1225170770_n

 

Hogyan (milyen bicajon) és hol kezdted el először próbálgatni a bmxezést?

Akkoriban nem volt lehetőségem komolyabb biciklivel elkezdeni, amit így utólag nem is bánok.
A gyakorlásra való pályák itt Baján, akkor még elég korlátozottak voltak, de egy kezdő szinte bárhol elkezdheti a gyakorlást még egy padka szegélyen is, csak egy kis fantázia kell hozzá.

Hány éve űzöd komolyabban? Most milyen bicajod van?

Komolyabban öt évet mondanék, talán hatot, pontosan már nem tudom, de ebből kiindulva az első három év nem volt annyira intenzív, amit legszívesebben letagadnék.
Jelenleg nincs teljes, egyben álló biciklim, de minden erőmmel azon vagyok, hogy ezen változtassak. Jelenleg a biciklim egy Federal Stevie Churchill vázból, Eclat Dive kormányból, Primo mix hátsó agyból (Eclat felni), Salt első agyból, Subrosa Battle villából és egy Demolition márkájú hajtókarból áll.

11124627_1171032006256397_466312927_n

 

Mit jelent neked a bicajozás?

Sajnos nem találok erre a kérdésre megfelelő szavakat, de egyszerűen az életem egyik legfontosabb része.

Mióta jársz le a Petőfi-szigeti pályára?

Annak a pályának igen nagy múltja van, már a kezdetekben is lejártunk oda, bár akkor még nem volt ilyen jól kiépítve, sőt szinte csak egy, két kezdetleges “ugrató”-t lehetett fellelni, viszont az idő múlása nagyon jót tett neki, így ma már használó, és szemlélő egyaránt élvezheti a pálya nyújtotta lehetőségeket.

11146073_1170894032936861_2008738109_n

 

Voltál-e valamilyen versenyen? Ha igen hányadik lettél?

Természetesen jelen voltam számos versenyen, ezek közül kiemelném egy 2010-ben megrendezett pécsi versenyt, ahol tizenhat év alatti kategóriában, második helyezést értem el ami számomra örök emlék marad, a hangulat, és a társaság miatt.

11086648_1170892432937021_1606472027_n

 

Volt-e már komolyabb sérülésed? Ha igen mi volt az, és hogy történt?

Őszintén megmondom, komolyabb sérülésem még nem volt, kisebb hegek, zúzódások annál több, de volt egy eset, ahol kissé elmértem a sebességet és a távolságot, több méter magasból estem az oldalamra, így pár napot bent töltöttem a kórházban, de maradandó problémám nem származott belőle.

Mik a terveid a jövőre nézve? Meddig tervezed űzni ezt a sportot?

Minden vágyam, hogy ne kelljen semmi mással foglalkozzak csak a biciklizéssel, és ameddig a testem bírja, addig mindent bele adok, utána még többet!

adele

Baja tehetségei: Ódor Krisztián – STABILFRAZÍR Sokan vannak, különbözőek és nem passzolnak egyetlen zenei stílusba sem. A közönség pedig egyre jobban szereti őket.
Baja tehetségei: Szarvas Panni Nem könnyű ez a zenész szakma. Rengeteg munkát, és lemondást, igényel. De aki elég kitartó, annak kijár majd a jóból.
Baja Tehetségei: Mezőfi Alexandra – Aero Kick-Thai Box Kitartás és rengeteg edzés, ez a kitűnő alak receptje. Azért nem szeretnénk a csajszitól pofont kapni.
Baja tehetségei: Kántor Emőke – lovaglás Nincs is annál szebb mint mikor ló, és lovas szíve egyszerre dobban, vagy mikor egyszerre veszik a levegőt.
Baja tehetségei: Nánási Fedor – képzőművészet Ha a kéz és a lélek együtt dolgozik, csodálatos dolgok születnek. Nem, a képek nem nyomtatva vannak, kézzel készültek!
Baja tehetségei: Zsilinszky Bianka – tánc "Szeretem Baját, szeretek itt élni. Ha pedig van egy célod, akkor az a fontos, hogy higgy magadban és dolgozz kitartóan."
Baja tehetségei: Szöllősi Kristóf A tehetség olykor velünk születik, már csak rajtunk áll, hogy élünk-e vele. Az álmok pedig egyszer talán valóra válnak.
Baja tehetségei: Oroszlán Krisztián – tánc "Amikor elérem a kitűzött célom, akkor érzem, hogy a sok gyakorlás és munka, a kihagyott bulik, végül mind megtérülnek."
Critical Mass Aki bújt, aki nem, megtekerem, mert azért van pedál a biciklimen. 19. bajai Critical Mass!