Baja tehetségei: Kántor Emőke – lovaglás

A lovaglás, a ló tartás mára mondhatni luxussá vált, holott régen teljesen természetes volt, hogy minden családnak voltak lovai. Sajnos ma már aki lovagolni akar, annak nem az udvaron lévő istállóhoz kell elmennie, hanem egy tanyára, vagy lovardába. De aki egyszer is ült már lovon, az tudja hogy az érzés megfizethetetlen. Pontosan tudja ezt az egyik legjobb barátnőm is, akit 7 éves korom óta ismerek. Párszor elvitt már magával, így én is lovagolhattam, és bizton állíthatom, hogy aki szereti az állatokat és egyszer már lovagolt, az egy életre beleszeret ezekbe a csodálatos élőlényekbe. Az a fajta szeretet, hűség, és feltétel nélküli bizalom, amit a lovak adnak, felbecsülhetetlen kincs. Nagyon sokáig tudnék áradozni róluk, de ezt inkább tegye meg kedves barátnőm Kántor Emőke.

Kántor Emőke

Kántor Emőke Ágota

Mikor és hogyan kezdtél el érdeklődni a lovak iránt?

Hat éves lehettem, amikor Kassai Lajosnál jártunk, bemutatót tartottak nekünk és már akkor megtetszettek ezek a szép állatok. Féltem is egy kicsit, de főképp csodáltam a lovakat. Az első lovaglóórámat hét évesen vettem. Előtte is ültem már lovon, amivel vezetgettek egy kicsit.

unnamed (2)

Milyen volt az első ló amin ültél?

Egy nagyon barátságos, szelíd lovon ültem először. Lent a talajon még talán féltem egy kicsit, de a ló hátán már egyáltalán nem. Gyerekeknek való iskolalóra ültettek, megérezte, hogy nagyon kezdő lovas ül rajta, ezért lehetett olyan toleráns.

Mit érzel amikor lovagolsz?

A lovaglás ugyanannyira szellemi, mint fizikai tevékenység.  A külvilágot kizárom, csak én és a ló vagyunk. A közvetlen környezetre persze oda kell figyelnem, mert a ló természetéből fakadóan ijedős is tud lenni. A lovaglás sok összetett apró mozdulatból áll össze, ló és lovasa között működik a gondolatátvitel, bármennyire is valószerűtlennek tűnhet a kívülállók számára.
Ha az ember lenyugodva, nem stresszelve átveszi a ló állapotát, akkor csodákra képes a lovas, a legminimálisabb mozdulatokkal is. Ez a lovaglás szépsége, lényege, hogy annyira egymásra hangolódjunk, hogy szinte már csak a rezdülésünkkel mozgassunk meg egy több száz kilós állatot. Amikor ez sikerül sok-sok boldogsághormon szabadult fel az emberben. Egy olyan mentális állapotot eredményez a lovaglás, amit leírni nem lehet, csak az tudja aki már megérezte. 

unnamed (5)

Hány versenyen voltál, és milyen eredményeket értél el?

Baja szerencsés hely lovaglás szempontjából, mert sok lovarda van a közelében. Amikor elkezdtem versenyezni csak pár verseny volt a környéken, amelyek nem országos minősítő versenyek. Megmutathattuk tudásunkat ügyességi, díjlovas és ugró versenyszámokban is. Nagyon sok díjat szereztem, első helyezésből a legtöbbet, de második és harmadik is akadt bőven, leginkább díjlovaglás versenyszámban.

Az országos versenyzéshez szükséges rajtengedély vizsgát 2009-ben szereztem meg, díjlovaglásból. Ezek a versenyek komolyabbak, ahol magasabb szintű számok is vannak.  Ezeken a legjobb eredményem a második hely volt. 

P1110181

Szeretnél saját lovat?

Természetesen nagyon szeretnék saját lovat, de az érettségi évében és most az egyetem miatt nem sok időm van. Ha majd veszek egy lovat, olyat szeretnék, ami díjlovaglásra alkalmas, magasan képzett ló. 

DSCF8170

Mik a terveid a jövőre nézve?

Sajnos most másfél évig szüneteltetnem kellett a lovaglást, de minél hamarabb szeretném újra elkezdeni, ahogy a versenyzést is. Hiszen a lovaglás ad erőt számomra és közben igazán boldog vagyok. 

Baja tehetségei: Ódor Krisztián – STABILFRAZÍR Sokan vannak, különbözőek és nem passzolnak egyetlen zenei stílusba sem. A közönség pedig egyre jobban szereti őket.
Baja tehetségei: Szarvas Panni Nem könnyű ez a zenész szakma. Rengeteg munkát, és lemondást, igényel. De aki elég kitartó, annak kijár majd a jóból.
Baja Tehetségei: Mezőfi Alexandra – Aero Kick-Thai Box Kitartás és rengeteg edzés, ez a kitűnő alak receptje. Azért nem szeretnénk a csajszitól pofont kapni.
Baja tehetségei: Nánási Fedor – képzőművészet Ha a kéz és a lélek együtt dolgozik, csodálatos dolgok születnek. Nem, a képek nem nyomtatva vannak, kézzel készültek!
Baja tehetségei: Rancsó Renátó – bmx Baján sok fel nem fedezett tehetség van, akik nagyon is megérdemlik a reflektor fényt. Szemeket az égbe, lábak a pedálon!
Baja tehetségei: Zsilinszky Bianka – tánc "Szeretem Baját, szeretek itt élni. Ha pedig van egy célod, akkor az a fontos, hogy higgy magadban és dolgozz kitartóan."
Baja tehetségei: Szöllősi Kristóf A tehetség olykor velünk születik, már csak rajtunk áll, hogy élünk-e vele. Az álmok pedig egyszer talán valóra válnak.
Baja tehetségei: Oroszlán Krisztián – tánc "Amikor elérem a kitűzött célom, akkor érzem, hogy a sok gyakorlás és munka, a kihagyott bulik, végül mind megtérülnek."
Baja tehetségei: Rácz Tamara – fotómodell Megfordulnak utána a férfiak. A szépséges bajai lány nemrég kezdte modell karrierjét.