Vietnám, a pokol tornáca (1.rész)

Néhány tény a vietnámi háborúról. A huszadik század egyik legvéresebb, nagyrészt szárazföldön zajló háborúja volt. Értelmetlen emberáldozatok, egy értelmetlen cél érdekében.

A háború alapvetően a francia gyarmati hadsereg végső veresége után 1954-ben ideiglenesen kettéosztott Vietnam újraegyesítéséért folyt, amely során Kína és a Szovjetunió a kommunista Észak-Vietnamot, míg az USA Dél-Vietnamot támogatta.

 

Vietnámban összesen 2.5 millió amerikai katona szolgált.

Vietnámban összesen 2.5 millió amerikai katona szolgált.

 

A világ közvéleménye az USA vesztes háborújaként tekint Vietnámra, ahol a technikai és számbeli hátrányban levő északi kommunistákkal (na és persze az őket hadifelszereléssel támogató Szovjetunióval meg Kínával, illetve a délen tevékenykedő Vietkonggal) viaskodva az Egyesült Államok politikai és katonai kudarcot vallott.
Amerikai oldalon a több, mint 2.5 millió szolgálatot teljesítő katonából 58.253 fő vesztette életét és további 153.303 fő sebesült meg.

A másik oldalon a Vietnám által 1995. április 3-án közzétett statisztikák szerint közel egymillió vietnami katona esett el a háború során. Ebből a dél-vietnami oldalon – amerikai becslések szerint – közel 250.000, északi oldalon pedig 650.000. További 4 millió vietnámi civil halálos áldozat volt.

 

 

A háború a nyelvre is hatással volt. Néhány szleng elterjedése is vietnámhoz köthető.
Search and destroy:
A kifejezést eredetileg arra használták, amikor a járőröző dél-vietnami és amerikai egységek felkutatják és megsemmisítik a beszivárgó kommunista csapatokat. A negatív asszociáció csak később társult hozzá amikor az amerikai TV képernyőkön kitelepített civil lakosság, amerikai katonák által felégetett falvak jelentek meg. Ezért a kifejezést Westmoreland tábornok parancsára 1968-tól nem használták.  

Body Count:
Az amerikai rapper Ice-T vezetésével zenélő banda neve, és az abból lejött szleng is a háború termése. Westmoreland tábornok célja az volt, hogy a lehető legnagyobb emberveszteséget okozza az észak-vietnami és a gerilla csapatoknak, bár mint később kiderült, az ellenség kimerítésének terve eleve kudarcra volt ítélve, mivel évente 200 000 észak-vietnami érte el a sorköteles kort. A terv szerint a sikert a megölt ellenséges katonák számában (body count) mérték. 

Haditechnikai szempontból az egyik legnagyobb változást az amerikai hadsereg által meghonosított helikopteres csapatmozgatás jelentette. A harci helikopterek csatatéri feltűnése szinte az összes Vietnámról szóló hollywoodi filmben ott van. A legelterjedtebb típusból, a Huey-ból, a háború végéig több, mint 1200 darabot lőttek le. 

20130214-uh1-helikopter

 

Hivatalosan Magyarország nem vett részt a harci összecsapásokban, de az 1973-as béke után felálló négyoldalú Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság (angol mozaikszóval ICCS) egyik tagja hazánk volt. Ennek keretében, váltásban csaknem 570 fő töltött be megfigyelő szerepet. Mind ezen misszió tagjai közül, mind a nyugati államok hadseregeiben harcoló magyarok közül többen haltak hősi halált. Az Egyesült Államok legmagasabb katonai kitüntetését, a Becsület Érdemérmet (Medal of Honor) Vietnám kapcsán hivatalosan eddig 248-an kapták meg, köztük több magyar családnevű is (Frankie Zoly Molnar, Leslie Halasz Sabo Jr., Laszlo Rabel).

A nők is kivették a részüket a vietnámi háborúból: bár viszonylag kis számú hivatalos adat áll rendelkezésre, azokból megállapítható, hogy kb. 11.000 nő állomásozott Vietnámban a konfliktus alatt. Többségük önkéntes volt, és 90%-uk ápolónként teljesített szolgálatot. A különböző civil segélyszervezetek égisze alatt dolgozó nőkről nem készült hivatalos statisztika. 

szata

Vasárnapi kávézó: A 10 millió fotós országa Előbb utóbb az összes helyet elfoglalják a neten, ahonnan tanulni lehetne. Igen, ők a "photografis" lájkhuszárok.
Válóper: sírnak a liberálisok A kapcsolat kiüresedett, az életközösség helyreállítására már nincs remény. Gondolatok a Vasárnapi kávézóban.
Kitört a retyóháború az USA-ban Igen, és tényleg összevesztek azon, ki hol pisil.
Egy jó nagy gyomrost vitt be az Uber (+Videó) A tünti nem jött be, de mást egyelőre nem tudtak kitalálni a taxisok. Közben meg döntenek a parlamentben.
Freddie 19. lett, de nem ez a legnagyobb baj Egy nem túl mainstream vélemény az Euróvíziónak csúfolt nemzetközi Céline Dion Tribute versenyről.
Vasárnapi kávézó: Európa háborúban. Ami eddig történt… Ha csak egy összefoglalót olvasol a héten, ez legyen az. Röviden: hogyan jutott ekkora bajba Európa, és hol állunk most.
Vasárnapi kávézó: A megvalósíthatatlan egészséges táplálkozás Jó lenne még látni a gyereket érettségizni? Leszoksz a cigiről, leteszed a töményet. Na, onnan jön az igazi szívás...
Vasárnapi kávézó: Tanuljunk oroszul (ismét) Gondolatok az "Olajfegyver és globális uralmi rend" című könyv olvasónaplójához. Ha érdekel a világpolitika, olvasd el!
Vasárnapi kávézó: Miért nem jó az államnak a magyar? Az állami hivatalnokok, a rendőrség, a polgárőrség, mind Skodával jár. De miért nem magyart vesztek?