A mi partunk – Víz Világnap: március 22.

Ez már igazi tavasz. Bár a szél néha még szigorúan rám üvölt, hogy kell a kiskabát, és valami sál is, a nyakamba vett fényképezőgép mellé. Egyre zsongóbb, kora délutáni óra ez a Sugovica partján, még a yacht kikötő stégjén napozó kacsák is jobban lármáznak a szokottnál. Ezer színben pompázó tollaik végre megnyílnak a szemeink előtt, a félhomályos hónapok után.

_ 013_kicsi

Lármás kacsaharc – Fotók a cikkhez: Katymári Vanda

A drótkötélpályánál fiatalok szelfiznek: egy lány éppen a lépcső éles fémszegélyét szidja, mert kiszakította a harisnyáját. Apropó lépcső. Ha rajtam múlna, lenne itt valami lejáró-féle a vízpartra, hogy a nehezebben mozgó nagymama se az életéért küzdve araszolgasson le a dombról, miközben az unoka már bokáig áll a vízben.

IMG_7918_kicsi

Sugovica

Sokkal tisztább a part, mint tavaly ilyenkor. Talán mert még alig látni horgászokat a homokos részen? Akinek nem inge, ne vegye magára, de tény, hogy közülük többen úgy mennek haza, hogy műanyag csalis-edénykéket, flakonokat, cigaretta- és alufólia maradványokat hagynak maguk mögött. Ja, valaki más pedig az olvasás elleni merényletként vízbe fojtott egy könyvet. Vagy csak nem szereti Claire Kenneth stílusát? A fedél nélküli Halálos háromszög félig nyitva hasal a homokban: minden hullám elmos benne egy-egy betűt. Lám, ez a nyomtatott szó értéke mostanság. Szívet rajzolok mellé egy bottal, mi előtte egy kutya szájában lehetett játékszer.

_ 256_kicsi

Claire Kenneth sorai, vízbe fojtva

Játsszunk tovább.  Épp most érkezik az Ádám-család a parti játszótérre. Apuka először a lámpaoszlophoz állítja a biciklijét, – hátsó ülésen a 8 hónapos kisfiával – de felfigyel egy furcsa hangra. A lámpa több hónapja kitört üvegbúrájának lelógó szilánkjai horrorisztikus szélcsengőként kocódnak össze. Apuka mond egy-két keresetlen szót a rongálókra, majd óvatosságból odébb tolja a kerékpárt. (Amúgy tudja valaki, mi célt szolgál a lámpa tetejére szerelt, felmosónyélre hajazó antenna-féle?)

IMG_7897_kicsi

Horrorlámpa a játszótérnél

A kakas csőre is elég csúcsos ahhoz, hogy szinten tartsa a szülők pulzusát, de Ádám-anyuka azt mondja, nem veszélyes. Nyáron víz spriccel belőle, szezonon kívül pedig pihen, mert mást nem lehet rajta játszani : nem rugózik, nem forog. Bezzeg a pörgő! Még ülni is alig tud rajta a kis Noel, de ezt imádja! Munka mellett csak havonta egyszer jut ideje a családfőnek is eljönni ide a picivel, úgyhogy ez felér egy kisebb ünneppel náluk.

IMG_7908_kicsi

Pörgés – A 8 hónapos Ádám Noel, és apukája

A főiskola kollégistái is ünnepelik a tavaszt, már trikóra vetkőzve, a húszévesek tüzétől fűtve. Mellettem az egyik fa magas ágán egy pár, felröpített tornacipő lesi a gazdáját a horizonton, de szinte biztos, hogy még a túlparti Nagy-Pandúr gigantikus nyúlketrecet idéző tornyából se látná. Másnaposan és harmadnaposan se ment érte senki… Lehet, hogy az ágra szakadt cipő a város vízi kapujaként beharangozott, titokzatos, télen bezártnak tűnt kávézó egyik buli-mementója? Meglep, hogy az általános csend után az épület teraszán épp ülnek egy páran. Bennfentesek? Azt mondják: igenis működik ez a hely. Amikor rendezvény van…

IMG_7913_kicsi

Éljen a tavasz! – Most már ezek a főiskolások is olvassák a hetven9.hu-t

Megyek tovább. Mellettem sétál el egy idősebb házaspár: a férfi a még újnak számító, de már rozsdás virágtartó terasz miatt morgolódik percek óta, az asszony a színes, tavaszi virágokat hiányolja belőle. A kerékpárút elkészültét is előbbre várták. Végül megegyeznek abban, hogy a negatív leltár helyett inkább élvezik a szépet, ami van: ezt a kellemes sétát. Itt van a kortalan hölgy is, aki a legnagyobb zimankóban is kijárt ide etetni a madarakat, most pedig cserébe hallgatja az éneküket.

IMG_7885_kicsi

Rozsdás dizájn

A meghatóan nyáriasra frizérozott fák árnyaiból kiérek a Türr-torkolathoz: mindig elvarázsol ez a panoráma. Arcátlanul csörgetné szét a pillanatot a mobil, de nem hagyom! Csend, gombnyomásra. A túlparton Gemenc, a Baja környékén élők páratlan kincse. Mindig nehéz innen visszafordulni, a négy fal közé. A nővérem azt ígérte, ha megnyeri a lottó ötöst, házat építtet nekem a kilátó helyén, de nekem jó lesz mellette is. Szeretem ezt a kövér, csigalépcsős hengert, az egykor lelakatolt, de már sokszor megszegett ígéretek százaival.

_ 097_kicsi

Izzó naplemente a Türrnél

Ragyog a Duna: köszönti a fény. Merthogy március 22. a Víz Világnapja. A természeti elemek közül talán a vízzel bánunk a legmostohábban, pedig még az életünket is neki kellene megköszönnünk. Itt, ezen a földrészen mi természetesnek vesszük a létét, miközben távolabb nők és gyerekek nap mint nap kilométereket gyalogolnak a tiszta vízért. Elgondolkodtál már azon, hogy neked mennyi mindent ad a víz, és te mit teszel érte? 

wanda

Habzik a Sugovica vize A Vízügyi Igazgatóság elmondása alapján a habzás természetes és mesterséges jelenség is lehet.
Rossz szezont zártak a horgászok A különösen hosszan tartó alacsony vízállás és a meleg lenullázta a horgászatot a Sugovicán. Petrity Györgyöt kérdeztük.
Így vár minket a hétvégén a Hajómalom Egyesület! Kemencében sült finomságok, zene és kézműves foglalkozás, érdekes előadások, remek kikapcsolódás. Irány a miniskanzen!
Jobbulást Neked, Sugó! Szeretett Sugovicánk betegeskedik, várja a megváltást jelentő zivatart. Megkérdeztük, pontosan mi is történik ilyenkor.
Egy uszály süllyed a bajai Duna-hídnál Valószínűleg a híd lábának ütközhetett a hajó.
Kovács Csaba: Szállodahajók érkezhetnek Bajára Hamarosan nem csak elhajózni láthatjuk majd a folyami luxushajókat.
Felejthetetlen élmények a Dunán "A legfontosabb, hogy ismerni kell a Dunát!" Saját történeteiket osztották meg velünk bajai motorcsónakos családok.
Őszre elkészülhet a dunai hajómalom A Bajai Hajómalom Egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy valóra váltsák legnagyobb tervüket.
“Nem volt bennem győzni akarás” Díjátadón innen és túl. A nemrégiben kitüntetett ornitológussal, Kalocsa Bélával beszélgettünk.