Kingsman: A titkos szolgálat

James Bond halott. Nem, nem a főgonosz, még csak nem is a segédje, hanem az amerikai MGM filmstúdió nyírta ki minden idők leghíresebb brit titkosügynökét. A tengerentúli stúdió olyan irányba vitte a karaktert, amely már köszönőviszonyban sincs az egykor Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan által megformált titkosügynökkel.

jamesbonds

 

A legutoljára bedobott – amúgy angol származású – Daniel Craig már nyomokban sem tartalmaz semmit abból, ami Bondot Bonddá teszi. Az igazi, vagy ha úgy tetszik eredeti Bondot a karótnyelt brit arisztokratikus vonások úgy jellemezték, hogy közben a legjobb nőket döntötte ágyba. A kimondottan baltaarcú Carig által megformált Bond karaktere sokkal jobban hasonlít egy amerikai tehénpásztorra, aki csak a vasárnapi mise idejére veszi fel a szekrényben porosodó ballagási öltönyét.

Ebbe a közegbe érkezik a Matthew Vaughn nevével fémjelzett Marv films által kiadott Kingsman: A titkos szolgálat című mozi. Igen, ő az a Matthew Vaughn aki, ha a feleségét hívja, Claudia Schiffer veszi fel a telefont.  

A Kingsman: A titkos szolgálat visszanyúl az ősi James Bond gyökerekhez. Eltúlzott, furcsa gonosz világuralmi törekvésekkel, high-tech kütyük, sok akció. Emellett pedig még abszurd, vicces és meghökkentő is tud lenni. Amellett, hogy a rendező visszanyúlt az eredeti Bondhoz, és egy igazán jó kis kémfilmet kreált, azért jócskán túl is lépett ezen a kategórián. Valami olyan brutál jó egyveleget sikerült alkotnia, amelyben egy tipikus kémfilm, egy véres, abszurd Tarantino alkotás, és egy sírva röhögős tinifilm-paródia vegyül. És, aminek külön örültem, nem volt sok, és nem volt erőltetett.

 

kingsman

 

A sztori maga abszolút nézőcsalogató. Amellett, hogy persze az ember mindig szívesen beül egy kémfilmre, – pláne, ha azt mondják, hogy olyan, mint a Bond – a film rátesz még egy lapáttal. Fiatalok, kiképzés, versenyhelyzet, próbatételek: ennek a kombónak egyszerűen nem lehet ellenállni. Szerencsére a rendező ezt sem sablonosan oldotta meg, a kiképzés feladatai és a végkifejlet is tartalmaz csavarokat.

 

A szereplőválasztás szintén a meghökkentő kategóriába tartozik. Colin Firth-nek lehet, hogy már megfordult a fejében, hogy akár Bondot is játszhatna, de ezidáig egy rendezőnek sem. Túl sima, túl udvarias, de hoppácsak Bond is pont ilyen. Akkor Firth jöhet! Főgonoszként meg csináljunk mondjuk Samuel L. Jacksonból egy megalomán, enyhe fogyatékkal bíró bohócot. Ez is pipa. Michael Caine meg már Batman mellett is bizonyította kiváló angol modorát. A főszerepet pedig kapja egy huszonéves brit színész, akiből még bármi lehet. A filmben a csajok jelenléte annyira nem volt meghatározó – persze itt szeretném megnyugtatni a pasikat, voltak csajok. Tessék választani a Kingsman-jelölt Sophie Cookson, és a filmben fémlábú Sofia Boutella között, aki egyébként jó csaj és zseniális táncos, és fullosan hozta a fémláb-projektet! Ja, és ne felejtsük el a svéd hercegnőt sem, aki felteszi a i-re a pontot.

Szóval nekem ez az egész Kingsman dolog nagyon átjött. Jóval többet kaptam egy kémfilmnél. Egy kicsit angol, egy kicsit amerikai, egy kicsit akció, egy kicsit vígjáték, egy kicsit komoly és egy kicsit tréfa is. Mintha a rendező vigyorogva a homlokunkat pöckölgetné folyamatosan, hogy “mégis mire számítottál okoska”? Egy nagyon jó filmre számítottam, és egyáltalán nem csalódtam. Egyébként meg kérek egy Martinit. Hogyan? Nézd meg a filmet, és megtudod!

csipysz, les grossman

Telik az idő: 30 éves a Live is Life Igen, az a Live is Life, amit annyit énekeltél csikó korodban, bár fogalmad sem volt a szövegéről.
Telik az idő: 20 éves Ganxsta Zolee és a Kartel – interjú A jubileum kapcsán beszélgettünk velük múltról, jövőről, no meg arról, hogy milyen ijesztő hely is a posta.
Utazás a férfiagyban Csányi Sándor jó pasi, és még agya is van, férfi agya. Úgy gondoltam, megnézem közelebbről.
Film: Citizenfour – a leleplezett lehallgatás Edward Snowden a Rendszer titkait hozta napvilágra. Ne sajnáld, a Te titkaid már úgyis náluk voltak.
Láv mí on Szundéj – emlékszel még Johnny Goldra? Fura volt. Hetekig nem tudtuk: ez tényleg ennyire hülye, vagy szerepet játszik. Azóta kiderült.
Éden Hotel – bambák és rafkósok Ha nem lenne elég a valóságból: trash reality Éden-módra.
Szegényember szexfilmje, avagy a nagy szürke füst láng nélkül Ha már volt szerencsém megnézni a filmet, legalább megosztom, mit gondolok róla. Egyébként, szót sem érdemelne.
Lázadás a rendszer ellen – A beavatott 2. Megmondom őszintén, kíváncsian várom, hogy milyen lesz a film, mert az előzetes alapján kevés köze van a könyvhöz.
Liam Neeson, az egyszemélyes hadsereg Harmadszor is beültem a moziba, hogy megnézzem az öreg Liam ámokfutását. Abszolút megérte!