Föld órája – hogy a gyermekeinknek is legyen hol élni

Ugye nehéz elképzelni egy olyan estét, amikor otthon nem szól a tévé, nem megy a számítógép, azt meg pláne, hogy fel sem kapcsoljuk a villanyt? Pedig dédanyáink korában még természetes volt a petróleumlámpa, sőt, ma is több ezren élnek áram nélkül a magyarországi tanyákon.

A hosszas zuhanyzásról, és a teli engedett kád vízről sem könnyű lemondani, ahogy a szelektív hulladékgyűjtés is “kényelmetlenebb”, mint bármit beleömleszteni ugyanabba a kukába. Szerencsére azonban egyre többen gondolkodnak másképp, és nap mint nap szívesen megteszik a tőlük telhetőt a hatékonyabb energia felhasználásért, és a környezet védeleméért.

h9_fold_lampa

Vicces és hatásos lámpa

Mindenki a saját bőrén érzi az éghajlatváltozás vagy a fényszennyezés hatásait, és nem csak a pénztárca, de a bolygó is energiatakarékosságért kiált. A Föld órája elnevezésű, világméretű kezdeményezést 2007-ben épp azért hívták életre, hogy minél több ember figyelmét felhívják a környezettudatos életmód fontosságára. Ezért immár kilencedik éve március utolsó szombatján helyi idő szerint este fél kilenc és fél tíz között az önkéntes akcióhoz csatlakozók egy órára lekapcsolják a villanyt.

A Föld órája egy sydneyi szimbolikus villanyleoltásból a világ legnagyobb környezetvédelmi kampányává nőtte ki magát, amely mintegy hétezer városban több mint kétmilliárd embert mozgat meg világszerte. Hazánkban idén 67 település, 589 magánszemély, és 161 intézmény illetve vállalat csatlakozott.

h9_fold3

Budapest is szerényebb fényekkel él 1 órán át

A foldoraja.hu oldalon tájékozódhatunk a nap eseményeiről, és itt névsorban jegyzik a csatlakozó magánszemélyeket, akiktől nagyszerű tippeket kaphatunk arról, hogyan tehetünk mi is kevés oda figyeléssel, sokat a túlfogyasztás csökkentéséért. Ha te is kedvet kaptál, de nem tudod, mit áramtalaníthatsz biztonságosan, íme néhány tipp:

Villanyoltás a túlfogyasztás mérsékléséért

 

Például a szobai világítást, díszkivilágítást, számítógépeket, televíziókat, neonreklámokat, asztali lámpákat bárki nélkülözni tudja 60 percre. Közben kellő óvatossággal és felügyelettel gyertyát gyújthatunk, ami romantikus hangulatot varázsolhat a szobába. Kipróbálod?

wanda

(Forrás: MTI; foldoraja.hu)

Kezdd a hetet utazással – ezt látnod kell! Az Emirates és a Boing közös site-ja csodálatos helyekre visz el. De most komolyan, ezt a földet pusztítjuk nap mint nap?
Egyre vonzóbb energiaforrás a Nap Környezetkímélő megoldásokban kell gondolkodnunk hosszútávon, és a napenergia bizonyul az egyik legjobb energiaforrásnak.
Június 5.: a környezetvédelem világnapja Szenteljünk figyelmet a természetnek! Fontos, hogy magunk után olyan bolygót hagyjunk, ahol gyermekein is tudnak élni.
Gyertek ki a bajai mentőállomás nyílt napjára! A legjobb rendezvény a hétvégére, kicsiknek nagyoknak egyaránt!
A vegánok mind UFÓK? Veganizmus? Nem, nem egy újabb trend. Ész érveken alapuló életmódbeli forma. Hogy, megéri-e? Azt döntse el mindenki maga.
Külföldi nyaralás – Listáztuk a folyamatot: Eu kártya, biztosítás Hello Világ, jövök! - majd ha már elintéztem mindent. Ha külföldre utazol nyaralni, van pár feladatod előtte!
Kint voltunk a Járműfeszten Jövőre se hagyjátok ki!
Árakat feltüntetni? Na még mit nem! Egyre több az átvert, megtévesztett vásárló. Összegyűjtöttünk pár esetet arról, hogyan is vernek át minket vásárláskor.
Gálos Roland veretlen a Német Bundesligában! Ötödik mérkőzését is megnyerte a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó Se Baja sportolója!