Extrém biciklizés Baján

A Petőfi-szigeten sok sportot lehet űzni, ezek közé tartozik az extrém biciklizés is. A régi favár helyén, a játszótér mögött egy dirth pálya található, amely a bevállalós bicajosok gyűjtőhelye. Ezt a területet a bajai önkormányzat adta bérbe a “bajai bringások” nevű csapatnak.

P1170836

Az extrém biciklizés a kerékpársportnak egy adrenalin-hajhász fajtája, amelyet sok fiatal kedvel. Ez több szakágból épül fel, mint például: downhill (lejtőzés), free ride (szabad verseny), enduró (terep kerékpározás), slope stile (lejtőzés és ugrás), dirth jump (őrült ugrás), street (utcai trükkök).

936802_597412520277440_438760566_n

Baján a dirth jump és street kedvelők vannak többségben, de megfordul a városban egy két downhill kerékpáros is.

A helyi biciklisek kedvelt sportja, hogy ugratóról ugratóra egyre több trükköt mutassanak be a levegőben. A port lényege, hogy minél magasabbra ugorjanak, minél könnyedebben a trükkök bemutatása közben.

A fiúk a pályát saját erőből építik, vigyázzák, amely rengeteg szabad időt és energiát vesz igénybe. Az időjárás sem mindig kedvez, de a játszótérről áttévedő gyerkőcök lába nyomát is megsínyli az ugrató.

P1060373

Ehhez a sporthoz elengedhetetlen a védőfelszerelés és egy speciális kerékpár. Ennek a kétkerekűnek bírnia kell a kemény igénybevételt, könnyű és egyben erős legyen, hogy levegőbe emelkedjen és kibírja az érkezést is. Ha nem a célra megfelelő biciklit használunk, akkor a hazaút vagy a roncstelepre, vagy rosszabb esetben a kórházba vezethet.

dirth mtb kerékpár

Dirth mtb kerékpár

A extrém biciklizés nem könnyű sport, fizikailag és szellemileg is megterhelő. Ha nincs az ember elég jó kondiban vagy figyelmetlen könnyen megsérülhet. Rengeteg kitartást, bátorságot és gyakorlást igényel.

Szerencsére találtam egy ilyen bátor biciklist Tóth Dávid személyében akit ki is faggattam erről a sportról.

Mit jelent neked a biciklizés?

Kikapcsolódást, adrenalint. Teljesen szabadnak érzem magam miközben kerékpározom.

Mióta bringázol? Mikor és hol volt az első versenyed, és milyen helyezést értél el? 

2011-óta bicajozom dirth és downhill szakágban egyaránt, az első versenyem Orfűn volt, Pécs mellett és 24. lettem akkor még a használt, repedt vázú kerékpárommal.

Melyik a kedvenc pályád és miért?

Legtöbbet a Mátrában kerékpározom,a zöld csík nevezetű pálya a kedvenc útvonalam, valamint a Kékesről a Parádsasvár felé vezető lejtő. Gyönyörű helyekre visznek és sok kihívást rejtenek magukban.

Melyik volt eddig a legemlékezetesebb versenyed és miért?

A Magyar Országos Downhill Bajnokság 2013-ban, volt a legemlékezetesebb és egyben első országos versenyem, ahol edzés közben eltörtem a lábujjam, ezért csak a 25. helyen érkeztem célba.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Idén először indulok licence-szel, a Mátrai Betyárok kerékpáros sport egyesület tagjaként. Sok kihívás és élmény vár ebben az éveben. Kíváncsi vagyok a saját határaimra. Részt veszek majd külföldi és magyar versenyeken egyaránt, például Mariborban (Szlovénia) vagy Jasnában (Szlovákia)

Hogy kerültél Bajára hegyi kerékpárosként?

Ez a szülővárosom, itt nőttem fel. Bár Baján nincs lehetőség a lejtőzésre, de remek felkészülést nyújt a bajai dirth pálya a Petőfi-szigeten. Itt szoktam edzeni, hetente négyszer.

Baján kik versenyeznek még rajtad kívül?

Tudtommal én vagyok az egyedüli aktív versenyző ebben a sportágban, de van egy két lelkes kolléga.

Dávid verseny közben

Dávid verseny közben

Ausztriában virágkorát éli a hegyi kerékpározás. Évente több Európa bajnokságot és kupasorozatot rendeznek minden szakág kedvelőinek. Magyarország is évente több versenynek ad otthont. Ilyen például az Országos Downhill Bajnokság, amely már harmadszor rendeznek meg Eplényben, körülbelül 100 indulóval, köztük három női versenyzővel. Kiemelkedik közülük két ifjonc, akik tavaly kijutottak a norvég világbajnokságra Tóth Erik és Király Ármin az MBKSE csapatból.

A videóban két nagyon tehetséges bajai bmxes látható, Rancsó Renátó és Nánási Fedor.

adele

Így hozd formába a popsid a nyárra Unod a guggolásokat? Mutatjuk milyen szuper gyakorlatokkal lehet neked is formás és feszes feneked a bikiniszezonra!
Nyári sminktippek Te sem tudsz lemondani a sminkről még a nagy nyári melegben sem? Mutatjuk mit érdemes felkenni ilyenkor az arcodra.
Jaj, de szép a szandálod! És mi újság a lábaddal? Elő a szandálokkal, itt a nyár! Te felkészítetted már a lábad a nyárra? Ha még nem itt van pár tipp, mit kell tenned.
Baja tehetségei: Rancsó Renátó – bmx Baján sok fel nem fedezett tehetség van, akik nagyon is megérdemlik a reflektor fényt. Szemeket az égbe, lábak a pedálon!
Jóga jótékony hatásai Nem csak a testnek, de a léleknek is jó! Meg még sok minden másra is. Mutatjuk mire még!
Nyári szőrháború Le a téli bundával! Utána jártunk a szőrtelenítő eljárások előnyeinek és hátrányainak.
Te is lehetsz fogkrém reklám Az otthoni fogfehérítésnek nem csak előnyei vannak, sőt. Utánajártunk; lehet inkább szakemberre kéne bízni!
Gránátalma az új csodaszer A gránátalma nem kamu, tényleg egy csodaszer. Rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre. Próbáltad már?
Melyik oldalunkon érdemes aludni? Neked is sokat fáj a hátad vagy a nyakad? Gondold csak végig milyen pózban szoktál aludni!