A legnagyobb találmány lesz, és egyben az utolsó is

Egyre többet hallunk a mesterséges intelligencia kutatásáról. A tudósok megszállottan dolgoznak, és egyre újabb és újabb eredmények kerülnek elő. A mesterséges intelligenciának a meghatározása nagyjából és leegyszerűsítve úgy írható le, hogy az képes legyen a környezeti behatásoktól függő döntések meghozatalára. Mivel pedig minden fejlődni képes szerkezet vagy szervezet a tökéletesség felé törekszik, így joggal merül fel a kérdés, mi lesz, ha a mesterséges intelligencia arra a következtetésre jut, hogy fejlődésének legnagyobb gátja az ember…

 

“A mesterséges intelligencia a legnagyobb találmány lesz az emberiség történetében, csak sajnos az utolsó is.
Stephen Hawking

 

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, hol is tartunk ezen a téren:

A japánok sosem mentek a szomszédba (mivel a szomszédukban a tenger van) egy kis perverzióért. Hatsune Miku popsztárnak a facebookon több, mint 2.5 millió rajongója van, ami elég sok ahhoz képest, hogy nem létezik. Ő egy számítógépes kivetítés, szintetizált hanggal, amelynek ugyan még emberi alapja van, de az énekhangot a Yamaha cég szoftverei generálják. 2007-es megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend, és számos koncerten van már túl. A közösségi hálón azzal a szlogennel kampányol, hogy bármilyen dalt képes elénekelni. Hát nem beteg?!

 

Nagyjából 65 évvel ezelőtt Alan Turing tette fel a nagy kérdést először, hogy képesek-e a gépek gondolkodni. Ebből fejődött ki a Turing-teszt, amelyet a gépi intelligencia mérésére használnak manapság. Abból áll, hogy egy emberi tesztalany két résztvevővel chatel, akik közül az egyik gép, a másik ember. Ha 5 perc chatelés után sem tudja határozottan eldönteni, melyik beszélgető partnere a gép, akkor úgy veszik, hogy a mesterséges intelligencia teljesítette a tesztet.

2014-ben egy Eugene Goostman nevű program 33%-ban elhitette a beszélgető partnereivel, hogy ő egy 13 éves ukrán kisfiú. Őt (?) tartják az első gépnek, aki sikeresen teljesítette a Turing-tesztet. Mondjuk az ukrán kisfiú dumával elég sok hibáját meg lehetett magyarázni, de mégiscsak volt, aki elhitte.

eugne_back

 

Az a-i.com weboldala egyenesen egy új létforma megalkotását vizionálja a jövőre nézve. Ezen a weboldalon mindjárt két mesterséges intelligenciával is beszélgettem.

ALAN nem volt egy szószátyár típus, rövid tőmondatokban válaszol, és magazinunk nevével nem nagyon tudott mit kezdeni. Ejnye!

alan_ai_1

 

A másik, az új belépő Jennifer Lawrence, aki természetesen Az éhezők viadaláról kérdezett engem:

jen_ai_2

 

A rövid beszélgetés alatt ugyanaz a félelmetes érzés kerített hatalmába, mint amikor Novák Angélát látod a tvben, akiről egy félhomályos szórakozóhelyen, még akkor sem mondja meg senki, hogy férfi volt, ha csak kisebb mennyiségű alkoholt fogyasztott az ember fia. Rossz lehet másnap mellette ébredni, na.

A mesterséges intelligencia kutatása jelenleg gőzerővel folyik. A cégek egymást licitálva versengnek azon, hogy a jelenleg futó több, mint 50 (!) mesterséges intelligenciát kutató projekt közül, melyik ér majd célba először. Aztán a következő kérdés pedig nyilván az lesz, hogy melyik lesz az, amelyik először jön rá, hogy nincs szüksége ránk.  

 

2015 januárjában a tudós Stephen Hawking és a Tesla alapító Elon Musk vezetésével tudósok egy csoportja nyílt levelet jelentetett meg a robotok megjelenésével kapcsolatban, amelyben arra figyelmeztettek, hogy nem szabad hagyni, hogy a robotok elvegyék az emberek munkáját vagy egyszerűen megöljenek minket. Az írók arra hívták fel a figyelmet, hogy rövid távon a mesterséges intelligencia az emberek munkáját veszélyezteti, míg hosszú távon a robotok sokkal intelligensebbek lehetnek az embereknél. Mindazonáltal  – szerintük – a mesterséges intelligencia kutatásnak lehetnek az emberiség számára előnyös hozadékai is, mint a beszéd felismerés, a fordítás, a kép analízis, a vezető nélküli autók.

A levél szerint a mesterséges intelligencia cselekvésénél az emberi akaratnak kell érvényesülnie.   

A Google kezdeményezi a mesterséges intelligencia etikai kódexének megalkotását. A kereső óriás számos a robotiparban érdekelt céget vásárolt fel az emúlt időszakban, mint az angol Deep Mind nevű vállaltot, amely gondolkodó szoftverek fejlesztésével foglalkozik. A cég egyik vezetője szerint a nem megfelelő irányba fejlesztett mesterséges intelligencia az évszázad első számú veszélye lehet.  

Szóval, mi is az a sci-fi? 

les grossman

Jövő idő: Autó, kőolaj nélkül (+videó) A fosszilis energiával hajtott autózásnak lassan vége. Hol tart a tudomány a helyettesítéssel? Lesz győztes alternatíva?
Óriási Scooter bulival indított az idei SZIN! Hyper hyper, How much is the Fish?, FIRE! Ugye, hogy emlékszel! Na, erre buliztak első nap a SZINen.
Idén, életében először, 6 napos lesz a SZIN Nem is akármilyen hétfővel veszi kezdetét a fesztivál, hiszen a nyitó nap világsztárja a Scooter lesz.
Tökös kezdeményezéssel nevelnek az orosz civilek (+videó) Az "állítsd meg a szarzsákot" elnevezésű civil projekt egyre népszerűbb az oroszoknál. Kell hozzá bátorság, na.
A legolcsóbb fesztiválok között a Sziget (+videó) Ha csak egy videót nézel meg ma, a Sziget klip legyen az. Jó kedved lesz tőle, az biztos!
Ez tuti megemeli a pulzusod Lehet precízen, romantikusan, gyorsan vagy többesben is csinálni. Igen, ez tényleg olyan lehet...
Te is nyomtad a Pac-man-t? Most újra gyerek lehetsz Április 1-je alkalmából a Google visszahozta a Pac-man-t. Egy jó döntés.
Érdekes: Apró részecskék – óriási lehetőségek A nanotechnológia begyűrűzik a mindennapjainkba.
Ettől megáll az ész! – furcsa törvények a nagyvilágban A törvényhozók néha a fejükre esnek! Jönnek a legelképesztőbb szabályok innen és túl