Törpapa vagy Törp papa? 5 meglepő dolog a hupikék törpikékről

A Rising Staros cikk írása közben – konkrétan a “törpök élete nemcsak játék és mese” résznél – jött a címbeli igen fontos kérdés. Ahogy ilyenkor lenni szokott kis közvélemény-kutatás, kis guglizás és máris teljes volt a káosz. A megfejtést követően még hozzátettünk 5 érdekes dolgot is. 

Szóval Törp papa eredeti neve Papa Smurf, és nagyjából minden nyelven külön írják a papa tagot. A Magyarban elég sokan használják a Törpapa elnevezést, ami ugye helytelen, hiszen nem egy minden útjába eső tárgyat, agresszíven megsemmisítő kis öregről van szó. 

A Törppapa szóösszetétel – amit egyébként a gugli következetesen Törpapára javít – pedig rémesen hülyén néz ki. Az egyedüli helyes írásmódnak a Törp papa tűnik, miután a “papa” szó az ősiségre, öregségre utal. Ezt viszont elvétve találtuk csak. Nem baj, nálunk ezentúl Törp papa lesz.

The-Smurfs-Pictures-12

 

Miután megtudtuk ezt a mindennapi élet számára szinte nélkülözhetetlen információt, az öreg nevének helyesírásáról, nézzünk további 5 tényt, amit nem tudtál a Törpökről:

1. A törpök nem amerikaiak, hanem Belgák. 1947-ben a belga Pierre Culliford (ismertebb nevén Peyo) rajzolta képregényben szerepelt először a törpök őse “sidekick”, majd 1958-tól élték papíralapú életüket kék törpökként “Les Schtroumpfs” néven. 

2. Eredetileg 105 törp élt a faluban, és a közhiedelemmel ellentétben nem Törpilla (Smurfette) volt az egyetlen lány. Ott van még Törppiri és Törp anyó (Nanny Smurf) is, bár kétségtelenül Törpilla volt az első.

nanny smurf

 

3. Az első női törpöt, Törpillát (Smurfette), Hókuszpók (Gargamel) teremtette azért, hogy féltékenységet szítson a törpök között, de terve először félresiklott, mert a mágikusan létrehozott Törpilla irgalmatlan ronda volt. Törp papa plasztikázta (plastic smurfery) szőke bombázóvá később, és ekkor sikerült Hókuszpók terve, a törpök között kitört a féltékenység. Az eredeti képregény szerint Törpilla elhagyta a falut. Később az amerikai Hanna-Barbera változatnak ez nem felelt meg, visszahozták Törpillát, aki így lett állandó karakter. 

4. Nem igaz az a városi legenda, hogy a törpök sapkája a Ku-Klux-Klan fehér süvegéből származik. A valóságban a sapka az ókori Phrügiai sapkából származik, amelyet a felszabadult rabszolgák viseltek, és a szabadság szimbóluma lett. 

5. Törp papának volt “valóságos” megfelelője is. A 2013-ban meghalt Paul Karason egy betegség (argyria) következtében lett kék. 15 éven át ő volt az élő Törp papa, számos tv műsorban és talkshowban szerepelt, bár gondolom szívesen kihagyta volna ezt a “népszerűséget”. 

Paul-Karason

 

+1: Törpilla és Paris Hilton között annyi hasonlóság van, ami már nem lehet véletlen:

pillaparis

 

Törpilla Paris Hilton
 1981-ben mutatkozott be az NBC csatornán   1981-ben született
 Azért teremtették, hogy féltékenységet szítson Úgy teremtették, hogy szereti ha féltékenységet szíthat 
 A legrosszabb énekes a faluban  Hallottad már énekelni?
Aprócska fehér ruhát visel Aprócska fehér ruhát visel 
 Plasztikázva lett szőke bombázó  Plasztikázva lett szőke bombázó
 Hatalmas lábfeje van Igen, az tényleg a lábfeje 
 Egy fura fantázia világban él a gombák alatt Egy fura fantázia világban él a gombák által 

 

les grossman

Vasárnapi kávézó: A megvalósíthatatlan egészséges táplálkozás Jó lenne még látni a gyereket érettségizni? Leszoksz a cigiről, leteszed a töményet. Na, onnan jön az igazi szívás...
Vasárnapi kávézó: Miért nem jó az államnak a magyar? Az állami hivatalnokok, a rendőrség, a polgárőrség, mind Skodával jár. De miért nem magyart vesztek?
Vasárnapi kávézó: Még mindig csekktől csekkig élünk Vasárnapi gondolatok a polgárságról és az elcseszett 90-es évekről.
Vélemény: a fél világon átkóborlók Lassan a világ is elkezdi keresni: ki a felelős Európa legújabb megszállási kísérletéért. Addig is, nekünk itt vannak ők.
Vélemény: a bevándorlás lehet az Eu veszte Milyen a másnap mikor este összevissza ittad a különböző italokat? Na, a kultúrák keveredése is pont ilyen érzés lesz.
Telik az a nyamvadt idő – 30 éves a Flashdance című film "Wattafíling" Ismerős? Akkor Te is az a generáció vagy, aki imádta ezt a filmet. Gyere, időutazunk!
Ha nem osztottad volna, bölcs maradtál volna A mai kor cukrosbácsija nem nyalókát kínál, hanem megosztásra váró cukiságok fotója közé préselt agymosó féligazságokat.
Telik az idő: Nena 55 éves, de még mindig dögös 5 dolog, amit nem tudtál, a szülinapos német sztárról.
Megvan a RS győztese. Anna pedig tűpárnának öltözött Véget ért a tehetségkutató 2.0-nak is nevezett Rising Star. Tényleg interaktív volt. Palmira nyert, megérdemelte.