Szegényember szexfilmje, avagy a nagy szürke füst láng nélkül

Tegnap este elmentem A szürke ötven árnyalata premier előtti vetítésére. A könyvet olvastam, és már csak ezért is kíváncsi voltam milyen lesz a film. A könyvtől egyébként nem kell sokat várni, egy nagyjából közepes ponyva, ami azzal ért el hihetetlen sikert, hogy az író felhasználta azokat az kliséket, amelyekből minden ilyen sztori építkezik: átlagos lány, gazdag pasi, összejönnek, akar-nem akar játék, megkellváltoztatniapasit-küldetés, sírás, nevetés, se veled-se nélküled. Szóval nincs új a nap alatt, csak kellett találni valamit, valami olyan problémát, amely megnehezíti a két főhős kapcsolatát, amely jelen esetben egy domináns-alárendelt szexuális viszony. (Végül is nem lehet mindenki vámpír, meg vérfarkas.) Na, és itt el is érkezünk arra a pontra, ami kiverte a biztosítékot. Ha ez a szál nem lett volna, senki, még csak nem is foglalkozott volna az egésszel. De pont emiatt lett felkapott, emiatt beszél mindenki róla, és éppen emiatt az ellenállás miatt kereshetett dollármilliókat a szerző.

 

Ponyva: Alapvetően egy alacsony művészi színvonalú, tömegek szórakoztatására szánt mű, amely egyszerű, könnyen emészthető, közhelyes, és ezáltal mindenki számára érthető. Manapság a bestsellerek jó része is ilyen, csak csillivilli körítéssel, és jó drágán.

 

Szóval még egyszer mondom, egy bestsellerré vált ponyvaregényről van szó, nem kell tőle írói mélységeket, és magasságokat várni. Egy sima közhelyes sztori, amire vagy magasról teszel, vagy fogod, elolvasod, és vagy jó pillanatodba kap el, vagy nem. Engem éppenséggel olyan pillanatomban kapott el, amikor belementem a játékba, benyeltem a közhelyeket és tulajdonképpen elszórakoztatott. DE alapvetően nem érzem szükségét annak, hogy megkötözzenek és elfenekeljenek, meg arra sem érzek ingerenciát, hogy egy pasi szerződésben foglaltan mondja meg, mit szabad és mit nem szabad tennem! Brrrr… De amikor olvastam a könyvet szimplán csak elfogadtam, hogy ez egy ilyen sztori, egy ilyen pasi, meg egy ilyen csaj és ennyi. Nem változtatott meg bennem semmit, miért is tette volna?!

 

szürke1

 

Mielőtt beültem a filmre, egy csomó cikket olvastam az egész ügyről. Betiltás, megbotránkozás, milyen példát mutat ez stb. Bár azért ezt egy kicsit erősnek érzem, azt nem gondolnám, hogy ez a történet komoly változásokat idézne elő mondjuk az emberek szexuális szokásaiban, gondolkodásában. Ennek az egész ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja… 

Aztán elindult a film… és ahogy azt olvastam is róla, tényleg rossz. Nem kicsit, nagyon.

Mind a forgatókönyv, mind a színészi játék – egyszerűen borzalmas. Lehet, jobb lett volna, ha nem film, hanem egy fotósorozat készül a sztoriból. Ahogy az egyik barátnőm is mondta, nemhogy nem botránkozott meg rajta, de még az ingerküszöbét sem érte el a dolog.

 

 

Egyszerűen semmi.

 

Nem vártam azt, hogy elgondolkodtasson, megérintsen, megmozgasson – hiszen a történetet ismertem – na de azért ez túlzás! A filmben jópár laza szoftpornó jelenet volt, de nem éreztem ezzel kapcsolatban semmit… Szerintem ez azért gáz, és megjegyzem, a hiba nem bennem van!

 

A mozi egyébként teljesen tele volt. Volt egy társaság, amely tagjai már gyakorlatilag az első negyed óra után vicces beszólogatásokkal, röhögéssel és tapsolással tarkították a helyzetet. Tulajdonképpen jogosan, és hála nekik, nagy hangulat uralkodott a nézőtéren. Kifelé menet szóba elegyedtem ennek a társaságnak az egyik férfi tagjával, és megkérdeztem, hogy ő miért jött el a filmre, pláne premier előtt. A válasz egyszerű, és várható volt: a lányok már rég megvették a jegyeket. Igen, a férfiak nyilvánvalóan a nők nyomására jöttek el, és csak azért, mert a film egy szexkapcsolatról szól. De csalódniuk kellett: nem volt erotikus, a szoftpornóval még köszönő viszonyban sem volt, romantika meg abszolút nem volt benne. Viszont vannak szép öltönyök, szép kocsik, helikopter, jó pasi, kőkemény gazdagság, meg sok-sok Apple-reklám. Ez minden.

 

A-szürke-ötven-árnyalata-2

 

De van valami, amin azért berágtam a film kapcsán. Olvasgattam ilyen-olyan fórumokon a kommenteket, és csodák-csodájára az akciórajongók a hochkultúra mellett kardoskodtak az ilyen “szennyregényekkel” szemben, és olyan habzó szájjal beszélnek arról a “primitív, birka néprétegről”, aki elolvasta a könyvet, és megnézi a filmet. Valóban, a Feláldozhatók tényleg magaskultúra, és mély mondanivalója van…

Aki elolvassa könyvet, az legalább olvas. Amúgy meg szerintem, mindenki képes megítélni egy könyv vagy film színvonalát a saját értékrendje és értelmi színvonala szerint. Köszönjük, nem kérünk az okosságból!

És mi a konklúziója a tegnap esti mozizásnak? Igen, a film borzalmas volt, de előtte végre találkoztam a barátnőimmel, beszélgettünk, röhögtünk, aztán a film alatt osztoztunk a pattogatott kukoricán – és ez tökéletesen kárpótol, úgyhogy nem siratom azt a két órát.

csipysz

Liam Neeson, az egyszemélyes hadsereg Harmadszor is beültem a moziba, hogy megnézzem az öreg Liam ámokfutását. Abszolút megérte!
A Kapitólium megérett a pusztulásra! Most a saját szemünkkel is láthatjuk, milyen rombolást végez a viadal a bajnokok lelkében. Végre eljutottam moziba.
Lázadás a rendszer ellen – A beavatott 2. Megmondom őszintén, kíváncsian várom, hogy milyen lesz a film, mert az előzetes alapján kevés köze van a könyvhöz.
Legendák: Ezek a legmenőbb filmes verdák Van az úgy, amikor egy filmben az autó lejátssza a színészt. Ikonokat mutatunk, itt az ideje a gázra taposni!
Fel az álarcotl! – Megnéztük A sötét ötven árnyalatát (+18) SPOILER LIGHT: Idén sem tudtunk ellenállni Mr. Greynek! De vajon megérte?
2017-ben jönnek a legjobban várt filmek! Moziőrültek figyelem! Mutatjuk mitől robban fel jövőre a filmvilág!
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Válaszd az életet: újra Trainspotting! A kilencvenes éves egyik legmeghatározóbb kultfilmje visszatér, ráadásul az eredeti felállásban!
Szerelem számkorlátok nélkül Az Egy őrült pillanat című film már látható a mozikban.