Bekerültünk. De mi az az Értéktár, és hol van?

Nemrég körbe járta a várost a hír: A bajai halászlé “bekerült a Magyar Nemzeti Értéktárba”. Mindig jó érzés, ha valami, amire büszkék vagyunk, bekerül valami jó helyre. Bár ez esetben, egy gyors közvélemény-kutatás alapján, senki nem tudta megmondani, hogy most akkor hova is került pontosan, és az mit jelent, vagy miért jó. 

Még a google barátunk ajánlatára felkeresett, amúgy retina pusztítóan csúnya, hungarikum.hu weboldal végigböngészése sem javított a kínzó információéhségen. Még az elnevezések sem egyértelműek, hiszen a bajai halászlevet a “Magyar Értéktár”, a “Kiemelt Nemzeti Értékek” listájába sorolja. Érdekes, hogy a hírekben szereplő “Magyar Nemzeti Értéktár” kifejezés sehol sem szerepel az oldalon.

A továbbiakban a google is tanácstalan maradt, így gondoltuk utánajárunk a kérdésnek, de igazából senki sem tudta megmondani mi az az értéktár. Végül az önkormányzatnál megtaláltuk az embert, aki megválaszolta a kérdéseket, Vedelek Norbert alpolgármestert.

DSC_0009

 

h9: Hogyan zajlott az eljárás? Milyen kritériumoknak kellett megfelelni? Mi az önkormányzat szerepe az eljárásban?

Vedelek Norbert: A Hungarikum törvény és a hozzá tartozó végrehajtási rendelet értelmében minden települési önkormányzatnak lehetősége van települési értéktár létrehozására. Ezzel a lehetőséggel élt Baja Város Önkormányzat is, amikor 2014-ben létrehozta a Bajai Települési Értéktár Bizottságot. A korábbi bizottság az önkormányzati választások alkalmával megszűnt, hiszen a tagjai változtak, és a bizottsági struktúra is megváltozott.

Az új helyzethez alkalmazkodva a képviselő-testület külön értéktár bizottságot hozott létre, melynek elnöke lettem. A munkában az évek során a témában összegyűjtött tapasztalataival hatalmas szakmai segítségemre van Dr. Munczig Dénesné kulturális referens asszony, aki igazi motorja az értéktár működésének.

Dr. Fábián Borbála történész nyújtotta be a bizottsághoz a Bajai halászlé nemzeti értékről szóló javaslatot a települési értéktárba történő felvételhez. 

A kritérium a kormányrendelet mellékleteként szereplő javaslat pontos kitöltése volt, valamint a hozzá tartozó fotók, videók és egyéb dokumentációk, nyilatkozatok színvonalas kidolgozottsága.

A Bajai Települési Értéktár Bizottság továbbította a Bajai halászlére vonatkozó javaslatot a megyei értéktár bizottsághoz. A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság miután felvette a Bajai halászlét a megyei értéktárba, továbbította a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárba való felvételre.

Majd a Hungarikum Bizottság elnöke, Fazekas Sándor bejelentette, hogy a Bajai halászlé felvételt nyert a Magyar Értéktárba.

 

h9: Milyen előnyei vannak, hogy a Bajai halászlé bekerült az értéktárba, mit érezhet ebből egy bajai lakos?

V.N.: Azért fontos, hogy legyen helyi értéktárunk, hogy felmérjük, összegyűjtsük, majd ápoljuk, megőrizzük és továbbadjuk mindazokat az értékeket, amelyek körülvesznek bennünket, amelyben benne van a múltunk, a hagyományunk, a kultúránk, őseink tudása, kreativitása. Ez az összegyűjtött “értékhalmaz” megerősíti identitásunkat, kötődésünket a helyhez, ahol születtünk, ahol élünk. Az értékek gyűjtésének folyamata pedig közösségeket formálhat, összehozhatja a különböző generációkat, közeledhet egymáshoz az intézményi és a civil szféra, egyszóval megerősíti a helyi közösségeket.

Azáltal, hogy a Bajai halászlé bekerült a Magyar Értéktárba, országos, sőt nemzetközi figyelmet illetve elismertséget kapott, hiszen ide csak olyan nemzeti érték kerülhet be, amelyről a Hungarikum Bizottság úgy véli, hogy nem csak a helyi közösség, hanem az egész magyar nemzet figyelemre méltó teljesítménye, büszkesége. 

“A PR megjelenések, és egyéb népszerűsítő kampányok turisztikai szempontból értékelhető változásokat hozhatnak. Nő a település hírneve, ismertsége is.”

 

h9: Mi a különbség a Magyar Értéktárba kerülés és a Hungarikum minősítés között? Miért lenne jó, ha Hungarikum lenne a Bajai halászlé?

V.N.: A Magyar Értéktár elemei közül válhat valami Hungarikummá, ugyancsak a Hungarikum Bizottság döntése alapján. Attól több, hogy a Hungarikum a magyarság csúcsteljesítménye, a piramis csúcsa, nemzeti és nemzetközi védettséget is jelent. Úgy gondolom, méltó helye van a bajai halászlének a magyarok csúcsteljesítményei között. Arra törekszünk, és azért dolgozunk, hogy közös kincsünk, a bajai halászlé, méltó ismertséget és elismertséget nyerjen az országban a bajaiak legnagyobb örömére.

les grossman

Ne szórakozz a bajaiakkal! (Frissítve) Komoly ellenszenvet váltott ki a bajai emberekből az új Knorr-reklám.
“A hungarikum a magyar nemzet csúcsteljesítménye” Siker: Hungarikum lett a bajai halászlé. De ez miért jó nekünk, bajaiaknak? Vedelek Norbertet kérdeztük.
Bejártuk a Városháza alatti bunkert Vedelek Norbert alpolgármesterrel a pincétől a padlásig bejártuk a városházát, amely különös utazás volt a múltban.
Halászlé párbaj: átvágták a gordiuszi csomót. Döntetlen Frissítve! A III. Budapesti Halfesztivál szombati főzőversenyén pedig, minden kategóriában tarolt a bajai halászlé.
Halászlevek csatája, ahol a gasztronómia nyer (+hang) A Budapesti Halfesztiválon csap össze a két gasztronómiai szupersztár halászlé. Szombaton a helyszínről jelentkezünk.
Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja A trianoni békediktátumra emlékszik ma, június 4-én az ország.
Rendkívüli hír: Hungarikum lett a bajai halászlé! Örömnap a mai a bajaiak számára, hiszen Hungarikum lett a bajai halászlé!
Utolsó éjjel a zöld határ lezárása előtt Ma éjféltől Magyarország lezárta a zöld határt. Az utolsó éjfélt Röszkén töltöttük.
Több mint 3000 migráns egy nap alatt (+galéria) Végeláthatatlan sorokban özönlenek a migránsok. A röszkei gyűjtőpont pedig keményebb hely mint vártuk.