Egyház és az internet – interjú Fekete Szabolcs atyával

A Pápának facebook oldala van és twitterezik, a Youtube-on webkispap beszélget velünk, és kaphatunk emailben napi evangéliumot. Vajon hogyan tudott idomulni a keresztény egyház a modern kor adta technika lehetőségeihez? Miképp tudja megszólítani a mai társadalom fiataljait?

Többek között ezekről kérdeztük Fekete Szabolcs atyát, a baja-felsővárosi Szent József Plébánia plébánosát.

DSC01577

 

Mennyiben használja ki az egyház a modern kor technikai vívmányait, gondolok itt az internetre és a közösségi oldalakra?

A katolikus egyház a kétezer éves történelme folyamán, mindig is híres volt arról, hogy minden kornak a technikai vívmányait, civilizációs adottságait beemelte és az egyház küldetésének, szolgálatának részévé tette. Ha őszinték akarunk lenni, akkor mindenképpen el kell, hogy mondjuk, ezek nem mindig történtek azonnal. Voltak olyan korok, amikor az egyház az adott időszak technikai színvonala előtt orrhosszal haladt, máskor talán egy kicsit lemaradt ugyan, de azért azt nyugodtan elmondhatjuk: alapvetően az adott kor viszonyaihoz remekül tudott alkalmazkodni és minden időszakban megtalálta azokat a lehetőségeket, eszközöket amelyekkel a katolikus egyház a saját küldetését ki tudta bontakoztatni.

Néhány példát is említenék. A mezőgazdasági művelés, az ókor végén, a középkor hajnalán vagy a virágzó építészet a középkorban. Később az oktatás intézmények, tanuláskultúra, zeneművészet, képzőművészet és egyéb művészeti ágak fejlesztését, meghonosítását, beépítését az egyház küldetésébe. Egyetlen példát kiragadva: meglepődnénk, hogy a 19. századi Magyarországon, a győri és pannonhalmi bencések, Jedlik Ányos és társai milyen sokféle fizikai és elektronikai újításban vettek részt.

 

A katolikus egyház, ha ugyan változó intenzitással is, mindig be volt ágyazva az adott kor vérkeringésébe.

 

Általánosságban véve az egyház a tömegtájékoztatási eszközöket  a 19. század óta használja. Főleg az írott sajtót, majd később a 20.század közepétől a televíziót, rádiót és újságokat is erősen az egyház küldetésének a szolgálatába állították.
A II. vatikáni zsinat az 1960-as években egyenesen ajánlottá tette az egyház elöljárói és hívei számára a tömegtájékoztatási eszközök és a tömegkultúra használatát.
Nagy forradalmat jelentett a 90-es évek végétől az informatikai társadalomba való átlépés, mellyel gyakorlatilag néhány éves elmaradástól (amely az egyház 2000 éves történelmét tekintve kevésnek mondható) eltekintve, szintén lépést tart az egyház. Megjelentek az internetes weboldalak és közösségi felületek.

pontifex_twitter

 

Ez oly annyira így van, hogy XVI. Benedek és Ferenc pápa is a legmodernebb informatikai megoldásokat használták, használják, gondolok itt a Youtube-ra, a Facebook-ra és a Twitter-re. Az úgynevezett intelligens eszközökre is megindult a fejlesztés. Emailban, sms-ben is kaphatunk már különböző üzeneteket, evangéliumi szakaszokat, híreket, információkat, tehát a katolikus egyház is “belakja” a modern társadalom eszközeit és vívmányait.

 

Hogyan tudja megszólítani a katolikus egyház a fiatalokat?

A katolikus egyháznak minden korban, így a mai korban is feladata és felelőssége az, hogy minden generáció felé megnyissa az evangélium üzenetét, illetve a keresztény hit tanítását és erkölcsi értékrend megismerését. A modern generáció, az 1990 után született fiatalok számára, egy olyan társadalmi és lelki információs robbanás állt elő, amely fokozott figyelmet indokol az ő irányukba. Értem ez alatt azt, hogy az ő reakcióik, megismerő- és befogadó képességük már egy kicsit más jellegzetességeket mutat mint a korábbi generációké.

 

Ők már jobban kötődnek az informatikai eszközökhöz. Amennyiben irányukba a katolikus egyház nyitni próbál, akkor ezeket tudomásul kell venni.

 

A mai ifjúságot más “fronton”, más módon kell megközelíteni mint a korábbi generációkat. Olyan helyzeteket, közösségeket, programokat és eseményeket kell teremteni, amelyek keretében ők megérinthetőek. Egy megfelelően felépített szituációban, élményben, az érzelmeikre hatva ki lehet bennük alakítani egy későbbi érdeklődést. Ez egy nagyon nehéz és összetett folyamat, ugyanis jelen pillanatban az egyházon belül nagyon nehezen épülnek ki a folyamatok és az eszközök. Lassabban haladunk velük, mint az előző korosztályokkal, de természetesen megpróbáljuk.

 

DSC_0024_y


 

Köztudott, hogy Ön papi szolgálata mellett a Karitász bajai vezetője. Minden bizonnyal ezen tevékenységek lekötik a napjai nagy részét. Van-e szabadideje és hogyan tölti azt? 

Természetesen van szabadidőm. Úgy intézem a tevékenységeimet, a szolgálatot, hogy jusson valamennyi idő a pihenésre, kikapcsolódásra. Természetesen a pap is ember. Ebből a szempontból is. Az én számomra ilyenkor vonzó lehetőség az olvasás, a művelődés, ekkor próbálom bepótolni a lemaradásokat. Szívesen kerékpározom és kirándulok, vagy ismerek meg akár épített, akár kulturális emlékeket. A koncertek és egyéb kulturális események megtekintése is előkelő helyen szerepel a lehetőségek között.

 

Egy nehezebb, fárasztóbb szolgálat után, néha jól esik egy kicsit magányosan csendben pihenni, erőt gyűjteni a következő napokra.

 

Valóban a Katolikus egyház hivatalos segélyszervezete és szeretetszolgálata bajai szervezetének is én vagyok a papi felelőse és vezetője. Az irányítási feladatokat legközelebbi munkatársammal B. Szabó Lászlóné Valéria csoportvezetővel együtt végezzük. A papi szolgálat leköti az időm nagy részét. Ha ehhez még a szegénygondozás, a nehéz helyzetben lévők felé történő odafordulás is párosul, akkor valóban egy komolyan leterhelt életmóddal kell megbirkóznom. Óriási lelki támaszt jelent a tudat, hogy bár a feladatok elvégzése túlterheltséggel jár, egy nemes cél érdekében tevékenykedünk. Amikor szembesülünk a szükséggel, az ínséggel és a nehézségekkel, akkor minden jó érzésű emberben felmerül a segíteni vágyás, ezért elmondhatom, hogy örömmel segítek, segítünk.

Tapasztalatunk szerint sokan szívesen segítenének, de nincsenek tisztában hogyan tehetnék meg ezt. Ezért népszerűsítjük a szeretetszolgálatunkat, hiszen mi egy közvetítő szervezet vagyunk a segíteni vágyók, a jó szándékú adakozók és a nehéz helyzetben lévő szegények között.

szata

Mindenszentek, Halottak napja, Halloween – interjú Szabolcs atyával A temetők nemsokára megtelnek emberekkel, gyertyák pislákoló fénye önti el a sírokat.
“Azért jöttem e világba…” – a keresztény Húsvétról Szabolcs atya húsvéti gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
Újabb sportparkok létesülhetnek Baján Mutatjuk hol lehetnek az új sportparkok a városban.
Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja A trianoni békediktátumra emlékszik ma, június 4-én az ország.
A vasúti menetrendet is érinti a hétvégi munkanap-áthelyezés A MÁV javasolja, hogy a jegyeket elővételesen, jegyautomatán vagy interneten keresztül vásároljuk meg.
“Ideje van az örömnek, ideje a sírásnak” – Farsang kontra Nagyböjt Szabolcs atya gondolatai a közelgő nagyböjtről és az éppen zajló farsangi időszakról. Mit szokás, és mit nem?
Őszre elkészülhet a dunai hajómalom A Bajai Hajómalom Egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy valóra váltsák legnagyobb tervüket.
Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.
Megkérdeztük: Mit gondol a Hosszú Katinka-botrányról? Nemzeti hős vagy követelőző sztársportoló? A vélemények megoszlanak.