Nagyon kemény a Fapad

Sokszor felmerül az emberben a kérdés: miért lesz egyik tv sorozatból siker, míg egy ugyanabból a “legóból” építkező másikból csúfos kudarc. Nyilván nincs általános recept a sikerre, hiszen akkor mindenki azt csinálná. Különösen nagy a rizikó a humorosnak szánt sorozatoknál. Elég sikamlós a terep, hiszen a humor elég szubjektív dolog, ami az egyik embernek hatalmas baromság, a másiknak több napon át tartó röhögés. 

Ebbe a közegbe galoppozott be egy hazai televíziós sorozat, Fapad néven. Hétről hétre nyomon követhetjük az Airhorse légitársaság szürreális életét, ahogy elmebeteg módszerekkel próbálnak talpon maradni a piaci versenyben. 

Egy előzetes alapján döntöttem úgy, hogy talán érdemes megnézni. A promo nem volt annyira erős, hogy azonnal rávessem magam a netre az epizódok után kutatva, hiszen a királyi csatornán akkor már javában ment a sorozat. Annyira viszont nyomot hagyott, hogy elraktározva a “meg kellene nézni” gondolatot, üres perceimben rákerestem a sorozat darabjaira. Innen is üzenem a televízió videótárát működtető it-s kockáknak, hogy az alsólaposi faluház is jobb színvonalon üzemelteti a szüreti mulatságokon készült felbecsülhetetlen értéket képviselő mozgóképeket tartalmazó videótárát. Valaki szólhatna intendánsfilipnek, hogy nézzen már rájuk.

Szóval kellő kitartással és kattintgatásokkal végre elővarázsoltam az epizódokat és elkezdtem nézni. Az első rész, aztán a második, a harmadik és így tovább. Vigyázni kell vele, mert nagyon hamar függőséghez vezet.

fapad1

 

Érthetetlen. Valami egészen elképesztően pontos adagolással tartalmazza egy valóban vicces dolog kellékeit. Nincs “most kötelező nevetni” érzése az embernek, csak úgy magától jön a röhögés. Talán fél út lehet a Monty Pythonos abszurd humor és a mezei szórakoztatás között, úgy hogy közben nagyon magyar. A karakterek ismerősnek tűnnek a nagy magyar valóságból. Az utasellátó igazgató Halapczák Antal karaktere például pont olyan, mintha az a vendéglátós, aki azóta beszél hozzád, hogy átlépted a csárda küszöbét és akit már a leves után szívesen tarkón vágnál egy lapáttal, és elásnál valami bokor alá. A MÁV-osból lett légiutas-kísérő, Balák Mónika karaktere pedig priceless. 

fapad2

 

A sorozat egyik nagy előnye, hogy az összes karakter jól kidolgozott, így bárki van a képernyőn érdeklődéssel követhető, hogy éppen milyen hatalmas baromságra készül.

Igen jó ötlet a dokumentumfilm-szerű bemutatás (az alkotók szerint: mocumentary – áldokumentumfilm), amely pörgőssé és egyúttal személyessé teszi az idióták bemutatását.

Az internet népének is tetszik a sorozat, így mindenki érdeklődve várja a márciusi folytatást. Addig pedig a Duna tv-n és a youtube segítségével lehet felkészülni az Airhorse fapados légitársaság eddigi életéből. Érdemes!

les grossman

Film: Citizenfour – a leleplezett lehallgatás Edward Snowden a Rendszer titkait hozta napvilágra. Ne sajnáld, a Te titkaid már úgyis náluk voltak.
Telik az idő: 30 éves a Live is Life Igen, az a Live is Life, amit annyit énekeltél csikó korodban, bár fogalmad sem volt a szövegéről.
Utolsó éjjel a zöld határ lezárása előtt Ma éjféltől Magyarország lezárta a zöld határt. Az utolsó éjfélt Röszkén töltöttük.
Több mint 3000 migráns egy nap alatt (+galéria) Végeláthatatlan sorokban özönlenek a migránsok. A röszkei gyűjtőpont pedig keményebb hely mint vártuk.
Hatalmas migráns tömeggel birkóznak Röszkén Testközelből néztük meg a legnagyobb forgalmú befogó állomást, a röszkeit, ahol sok minden kiderül a bevándorlásról.
Telik az idő: 20 éves Ganxsta Zolee és a Kartel – interjú A jubileum kapcsán beszélgettünk velük múltról, jövőről, no meg arról, hogy milyen ijesztő hely is a posta.
Vélemény: a fél világon átkóborlók Lassan a világ is elkezdi keresni: ki a felelős Európa legújabb megszállási kísérletéért. Addig is, nekünk itt vannak ők.
Vélemény: a bevándorlás lehet az Eu veszte Milyen a másnap mikor este összevissza ittad a különböző italokat? Na, a kultúrák keveredése is pont ilyen érzés lesz.
Telik az a nyamvadt idő – 30 éves a Flashdance című film "Wattafíling" Ismerős? Akkor Te is az a generáció vagy, aki imádta ezt a filmet. Gyere, időutazunk!