Kultfilm – Trópusi vihar

Évekkel ezelőtt, mikor a barátnőmmel együtt elkezdtük nézni ezt a filmet az első 10 perc után azt a fajta kifejezést láttam az arcán, mint amikor valaki tényleg nem tudja eldönteni, hogy egy óriási baromságot néz, vagy éppen egy kultfilm születésének történelmi pillanatait éli át. Azóta eldőlt, és ma már, velem együtt, fejből idézi a dialógusokat.

A film (ön)iróniával mutatja be a hollywoodi filmvilágot, annak vélt és valós csillogásával együtt, és mindeközben orvul és alattomosan somfordál be a Ponyvaregény, a Brian élete, a Gyaloggalopp és a többiek mellé a kultfilmek tornasorába. 

A sztori arról szól, hogy sikeres, és egykor sikeres filmsztárok főszereplésével, Négylevelű a vietnámi veterán könyve alapján készülő film forgatásába hiba csúszik, melynek következtében az “anyatermészet összebrunyálja magát”. Ez a brunyálás olyan jól sikerül, hogy elfüstöl a film költségvetésének jó része, így kénytelenek a háborús mozit gerilla stílusban leforgatni a dzsungel mélyén. Az angol elsőfilmes rendező nem nagyon boldogul a hollywoodi sztárokkal, akik az amerikai allűrjeikkel együtt érkeztek az őserdőbeli forgatásra. Hamarosan azonban a sztárok váratlan helyzetekkel szembesülnek, és sok mindent kiderítenek magukról és egymásról is. 

Az a fajta film ez, amit először megnézve a zsigerből röhögős poénokon túl, az ember nem igazán tud mit kezdeni a látottakkal, majd napok múltán szép lassan elkezdenek leesni azok a poénok is amelyek addig nem. Elkezded idézni a dialógusokat, és egyre jobban vágysz arra, hogy újból megnézd. Többszöri megtekintés után is találsz majd olyan eldugott poénokat, amelyeket eddig nem vettél észre.

A második vetítés után már ugyanolyan szívesen idézel belőle mint a “klasszikusokból”. Ahogyan ilyen jellegű filmeknél lenni szokás, érdeklődve fürkészed a haverok és barátok reakcióit, amikor egy-egy filmbeli poént villantasz, és cinkos félmosollyal nyugtázod, ha kiderül, hogy a másik is tudja honnan van az idézet. 

Szóval ne sajnáld az arányod, egy jó internet kapcsolat esetén kb. 1 óra és már részese is lehetsz egy jó kultfilm nyújtotta élvezeteknek. 

les grossman

Legendák: Ezek a legmenőbb filmes verdák Van az úgy, amikor egy filmben az autó lejátssza a színészt. Ikonokat mutatunk, itt az ideje a gázra taposni!
Telik az idő: Délután érkezik Marty McFly 30 éves a Vissza a jövőbe. Összeszedtünk néhány érdekességet, hogy gyorsabban teljen az idő, míg Marty megérkezik.
Filmajánló: Vakrandi Szeptember 3-án kerül a mozikba a falon túli szerelem történetét elmesélő, francia, romantikus vígjáték.
Film: Citizenfour – a leleplezett lehallgatás Edward Snowden a Rendszer titkait hozta napvilágra. Ne sajnáld, a Te titkaid már úgyis náluk voltak.
Szegényember szexfilmje, avagy a nagy szürke füst láng nélkül Ha már volt szerencsém megnézni a filmet, legalább megosztom, mit gondolok róla. Egyébként, szót sem érdemelne.
Lázadás a rendszer ellen – A beavatott 2. Megmondom őszintén, kíváncsian várom, hogy milyen lesz a film, mert az előzetes alapján kevés köze van a könyvhöz.
Liam Neeson, az egyszemélyes hadsereg Harmadszor is beültem a moziba, hogy megnézzem az öreg Liam ámokfutását. Abszolút megérte!
Nagyon kemény a Fapad Talán fél út lehet a Monty Pythonos abszurd humor és a mezei szórakoztatás között, úgy hogy közben nagyon magyar.
A Kapitólium megérett a pusztulásra! Most a saját szemünkkel is láthatjuk, milyen rombolást végez a viadal a bajnokok lelkében. Végre eljutottam moziba.