Máté videói – Van felesleges 3,5 órád?

A napokban az internetet böngészve olyan cikkre bukkantam, ami mellett egyszerűen nem tudtam elhaladni. Kulimák Mátéról, városunk frissen debütált videó bloggeréről szól, Baja egyik hírportálján. 

10805803_630937407028192_1822618983762245068_n

Kép: facebook.com

Azt mondják, akkor jó egy írás, ha annak elolvasása után jó darabig még ott motoszkál a fejünkben, további gondolatokat, kérdéseket ébreszt bennünk. Nos, ez esetben a fent említett online oldal beszámolója, ha jól nem is sikerült, de néhány érdekességet megfogalmazott bennem.

Kezdjük a történetet Mátéval. Ez a fiatal bajai srác az utóbbi hetekben számtalan felvételt publikált magáról, amelyekben többek között a halmozottan hátrányos helyzetű családok problémáira és segítésére próbálja felhívni a figyelmet. Az alapgondolat igen nemes, azonban nem szükséges túlzottan elmerülni a videók tömkelegében, hogy nyilvánvalóvá váljon: igen sajátos ötletekkel rendelkezik a fiatalember. A hajléktalanoktól való kéregetés, a „más lényekkel való kapcsolatok”, az Ebola vírus ellenszerének „feltalálása” vagy Selmeczi Gabriellához (de miért pont Selmeczi?) intézett ország megmentő ötletei mind arra engednek következtetni, hogy ámbár ez a srác lelkes, és bizonyos dolgokban jó szándékú, de elméletei kissé zavarosnak tűnnek.

Az alábbi hivatkozásban budapesti látogatását tekinthetjük meg, amikor is Selmeczi képviselő asszonnyal szeretett volna beszélni, mint reklám- és média szolgáltató cég marketing igazgatója (úgy tudom Máté jelenleg munkanélküli, és soha, semmilyen formában nem töltött be igazgatói posztot)  a korábban beadott, három éves tervezetének ügyében. Kiderül az is, hogy pozitív visszajelzés hiányában (ami lássuk be, teljesen érthető) Barack Obamához való fordulást gondolta következő lépésként.

De térjünk vissza a beszámolóhoz! Mint ahogy azt olvashattuk, a hírportál elsődleges célja Máté elképzeléseinek bemutatása, megismertetése a bajai, és környékbeli lakosokkal. Felmerül azonban a kérdés, hogy a szerkesztőség miért tartja fontosnak, egyáltalán érdemlegesnek egy evilági gondolkodásmódtól merőben eltérő egyén abszurd megnyilvánulásainak, cselekedeteinek bemutatását, mint komoly, példaértékű és hasznos dolgokat? Mi lehetett a valódi indok, amiért ebben a megvilágításban adtak helyt egy ilyen történetnek?

Három dolog lehetséges.

1.: Valóban azonosulni tudnak a videókban elhangzott elméletekkel, ami lássuk be, nem túl bizalomgerjesztő egy városi szinten működő, önmagát hitelesnek tartó, portáltól.

2.: Viccet csinálnak egy jó szándékú, sérült fiúból.

3.: Degradálják az olvasóikat.

Továbbá érdekes, hogy a cikk írója szerint a megosztott tartalmak a való világot mutatják be. Nos, személy szerint úgy gondolom, többségünk nem osztozik ezzel a szemlélettel. Csakugyan léteznek problémák, amelyekről szó esik, mint a szegénység és a megélhetés nehézségei, de úgy gondolom, az ilyen jellegű szélsőséges bemutatás, és Máté rendhagyó világa nem a valóságot tükrözik, és a szegény srác videóinak ilyen jellegű propagálása messze túlmutat a jóízlés határán.  

 nj

 

Újabb sportparkok létesülhetnek Baján Mutatjuk hol lehetnek az új sportparkok a városban.
Mesterséges intelligenciájú asszisztenst akar Zuckerberg A közösségi oldal alapítója egy Facebook-posztban osztotta meg személyes gondolatait korszakalkotó ötletéről.
Boldog Új Évet Kívánunk (videó) Kedves Olvasónk! Kívánjuk, hogy olyan legyen az új éved, amilyennek csak szeretnéd.
Invitel és a Csodalámpa: Mélykúton váltották valóra a kívánságot A kórházi szobák tereit tágítja megható találkozások során az Invitel és a Csodalámpa Alapítvány.
“A hitelesség alap” – interjú Tarnai Zoltán főszerkesztővel Elérkezett ez a nap is: egy éves születésnapunkat ünnepeljük. Köszönjük Olvasóinknak a bizalmat!
Amit tudni kell az Augusztus 20-i ünnepről Az egyik legrégebbi és legjelentősebb magyar ünnepnap. Összeszedtünk néhány érdekes információt az ünnep kapcsán.
I. Bajai Strandröplabda Bajnokság Élvezetes meccsek, hatalmas csaták. A Petőfi-szigeti strandröplabda pályáról tudósítottunk. Klassz program volt!
Facebookon a cégem – de hogyan tovább? A hatékony közösségi kommunikáció interaktív, figyelmes, informatív és olykor szórakoztató. Ráadásul jóval olcsóbb.
Mentős Nyílt Nap – izgalmas délelőtt volt (+videó) A Bajai Mentőállomás Nyílt Napjáról élőben jelentkeztünk. Itt olvashatod a rendezvény eseményeit.