Karácsony stressz, avagy Jézuska a hógömbben

Jézuska születésének kiskereskedelmi aspektusairól már sokan, sok helyen megemlékeztek. Viszont arról a furcsa, decemberi nyugtalanító érzésről, ami a Karácsony közeledtét jelzi, már kevesebb szó esik. Pedig nagyon is létezik: Karácsony stressz.

A karácsony közeledtével az ember gyomrára egyre több és több csomót köt az ajándék-görcs. Kinek mit?

“Azt tavaly vettük neki…”

 

Ilyenkor zsúfolásig telnek a fogyasztók Mekkájának tartott bevásárlóközpontok, bennük a zombi módjára, a polcok között bolyongó emberekkel, akiknek arckifejezéséről sok minden leolvasható csak a megajándékozni szándékolt iránti végtelen szeretet nem.

“Jó lesz az neki…”

 

Az emberek ilyenkor igazi ragadozóvá változva portyáznak a boltokban, potenciális ellenségnek tekintve a többi homo sapienst. Amint pedig villogni kezd a retinájukba égetett “akciós termék” felirat, azonnal támadásba lendülnek a prédáért.

Hiába no, az ajándékozási kényszer nagy úr. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ismerőseink, még inkább rokonaink megszóljanak bennünket egy-egy nem eléggé drága vagy márkás ajándék miatt. Annál szörnyűbbet pedig el sem tudunk képzelni mint, hogy gyermekeink a “mit hozott neked a Jézuska” kérdésre nem kielégítő hosszúsága felsorolást adjanak az óvodában vagy iskolában.

Karácsonykor egy-egy ajándék megvásárlásával meg akarjuk nyugtatni magunkat, hogy eléggé szeretjük a megajándékozottat, társadalmi és pénzügyi helyzetünk pedig kellően kielégítő ahhoz, hogy ezt drága ajándékkal tegyük. 

A “karácsony stresszt” csak fokozza, hogy általában fogalmunk sincs, ki minek örülne, miután igazából még a saját rokonainkat sem ismerjük igazán, így gyakorlatilag bármilyen ajándéknak látszó tárgy megtalálhatja vevőjét személyünkben. 

 

kisjezus_hogomb2
Kíváló ajándék: Jézuska hógömbben, bal oldalt azonosítatlan állat nézi

 

A Jézuska születése napjához közeledve ismerőseink a facebookon napról napra több Dalai láma, Teréz anya, Coelho szájába adott, jól hangzó, ám a valóságban semmit nem jelentő idézetet posztolnak, amitől azt érezzük, hogy ha már nem tudjuk az idézetek kellően mélyenszántó gondolatait magunkévá tenni, legalább vásároljunk valamit.

A “karácsony stressz” pedig Szenteste napján éri el csúcspontját. Az egész hónapos bevásárlás fáradalmait pihenve ülünk a fotelben, és alig várjuk a karácsony elmaradhatatlan kellékét, a minden évben újra és újra lejátszott, – új filmként is übergagyi Reszkessetek betörők valamely részét követő – jobb sorsra érdemes Bud Spencer filmet (Bud Spencer respect).

Naiv gondolatként az juthat eszünkbe mi lenne, ha egyszer az egész hónapos cirkusz, tolongás, idegeskedés helyett Karácsonykor a valóban személyes ajándékok átadása után, egyszerűen csak együtt lennénk szeretteinkkel, és a gondosan becsomagolt apróságok mellé olyat is adnánk egymásnak, ami minden másnál drágább és sehol sem kapható: 

Az időnket.

les grossman

Vasárnapi kávézó: Nem szóltak? A háború már tart! Ez is a pénzről szól. Néhány érdekes körülmény, ami talán érthetőbbé teszi a párizsi mészárlást.
Vélemény: a fél világon átkóborlók Lassan a világ is elkezdi keresni: ki a felelős Európa legújabb megszállási kísérletéért. Addig is, nekünk itt vannak ők.
Vélemény: a bevándorlás lehet az Eu veszte Milyen a másnap mikor este összevissza ittad a különböző italokat? Na, a kultúrák keveredése is pont ilyen érzés lesz.
Telik az a nyamvadt idő – 30 éves a Flashdance című film "Wattafíling" Ismerős? Akkor Te is az a generáció vagy, aki imádta ezt a filmet. Gyere, időutazunk!
Ha nem osztottad volna, bölcs maradtál volna A mai kor cukrosbácsija nem nyalókát kínál, hanem megosztásra váró cukiságok fotója közé préselt agymosó féligazságokat.
Telik az idő: Nena 55 éves, de még mindig dögös 5 dolog, amit nem tudtál, a szülinapos német sztárról.
Egy teljes generáció külföldön. Van még remény? Mindenkinek van külföldön dolgozó ismerőse, barátja. Ha nem tudják őket visszahozni, mások veszik át a helyüket.
A 3 legjobb természetes segítség a másnap ellen Ha ezeket betartod, talán könnyebb lesz túlélni, de mit szépítsük, szenvedni fogsz.
Francia mészárlás: Van, amivel nem jó viccelni Nem tehetjük meg, hogy szó nélkül elmegyünk a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségének lemészárlása mellett.