Jövőre ne legyél csóró: egyél disznót lencsével!

Az újév eljövetele mindig izgalommal, és kíváncsisággal tölti el az embert. Szilveszter éjszakájához közeledve az ember mindig mérleget készít az óévről, és megfogalmazza vágyait az elkövetkezendő esztendőről. A Föld minden pontján hangos ünnepléssel űzzük el az óév szellemeit, valamint nem mellesleg kedvenc háziállatainkat, de erről később.

A legáltalánosabb újévi mantra a fogadalomtétel. Ilyenkor akarunk leszokni a cigiről, ilyenkor kezdünk el sportolni, ettől az éjszakától eszünk vagy iszunk kevesebbet, karcsúbb derékra vagy éppen kisebb májra vágyakozva.

Szilveszter napján számtalan babonát vetünk be az újév szerencsés kimenetelének érdekében. Disznóhúst eszünk, hiszen a disznó előre túr, így kitúrja újévi szerencsénket. A “lábasjószág” tyúk, csirke ilyenkor a megtestesült gonosz, mert hátrafele rúg, azaz elkaparja a szerencsét.

malacujevi

 

Tilos a mosás, teregetés, varrás, foltozás hiszen nem akarunk halottat a házban, és a szemetet se szilveszter napján vigyük ki, hacsak nem akarjuk a szerencsét is kiönteni az életünkből.

Babonáink, egy délelőtti műsorsávban sugárzott, 90-es hívószámon elérhető pénzbevonó ceremóniát megszégyenítően gondoskodnak az újév pénzbeni bővelkedéséről. A lencse, és általában a hüvelyesek fogyasztása gazdag bevétellel kecsegtet az újévben, marhát viszont senki ne egyen, hiszen elbőgve a szerencsénket, ugyanolyan csórók maradhatunk, mint az óévben.

Mindig is érdekelt, vajon mi köze lehet a szilveszternek, és az alkalmi elárusítóhelyeken kétes kinézetű arcoktól megvásárolható, minden újévi főutcát és teret Fradi-Újpest rangadóvá változtató petárdázásnak egymáshoz. Nos a választ szintén a régi korokban kereshetjük, hiszen az éjszakai zajkeltésnek az volt a szerepe, hogy mindenki felébredjen, és az új esztendőben szorgalmasan dolgozzon, valamint, hogy az állatok a másik oldalukra forduljanak, így biztosítva szaporaságukat. A nagyobb legények tehát felkerekedtek, és kolompolva, ostorral pattogtatva, kiáltozva jártak házról házra. Nos, a lakosság ébresztését a petárda is kimaxolja, sőt a népek mozgását is serkenti, hiszen január elsején egyre nagyobb tömegek hódolnak a ház körüli gyaloglásnak, az ijedtségtől kereket oldott állataikat keresve.

Tudnunk kell, hogy az újévi hallal is jobb óvatosnak lennünk, hiszen egyes folyó menti területeken ugyan szerencse hozónak tartják (minél több a pikkely, annál több a lóvé), azonban a közkeletű vélekedés szerint elúszik vele a szerencse is.

Babonás szokás volt még a kisasszonyok férjhezmeneteli esélyének latolgatása is, mely szerint a hajadon lányok éjszaka kimentek a disznóólhoz, belerúgva egy combosat figyelték a reakciót. Ha a disznók röfögtek, már készítették is a menyasszonyi ruhát az új esztendőre. A szokás terjedésében nyilván szerepet játszhatott, hogy a disznók nyelvét viszonylag kevesen beszélik, mert biztosan nem volt túl szalonképes a mondandójuk, midőn éjszaka egy csomó visítozó tinilány rugdosta az óljuk falát.

Az urak már most mehetnek a vasáruba lakatot venni. Az újév első napján ugyanis a nőknek tilos volt kimenni a házból, mert ha az első vendég asszony volt, nagy balszerencse érte a házat az új esztendőben. 

Javaslom, hogy a szilveszteri házibulinál figyeljünk erre, nehogy az éjfél után megérkező, arányjavító hölgykoszorú juttasson koldusbotra bennünket.

Tekintve, hogy az előrejelzések szerint a kínai gazdaság sokkal hamarabb lesz a világ legnagyobbja, szükségét érzem foglalkozni a szilveszter kínai verziójával is.

kinaiujev

 

A kínai szilveszter nem szilveszterkor van.

Bizony ám, hanem a Gergely naptár szerinti január 21. és február 21. közötti időszakban valamikor. Ők ugyanis Hold újévet ünnepelnek, és lényegében mindig a jövő évi naptárból tudják meg, hogy pontosan mikor is lesz a “szilveszterük”. Mivel a kínaiak rendkívül babonások, újévi ünnepüket is szigorú szabályok alakítják. Az egyik ilyen, hogy újévre rendesen ki kell takarítani a pecót, de nem ám csak úgy, hanem a szemetet szoba közepére kell seperni, és a hátsó ajtón keresztül kell kivinni. A tavaszünnepkor (merthogy így hívják) az üzleti élet is leáll. A hitelezők még az ünnepek előtt igyekeznek behajtani a kölcsönadott pénzeiket, hiszen a kínaiak azt vallják, hogy az az adósság, amelyet az óévben nem tudnak behajtani, az új esztendőben is behajthatatlan marad.

Szóval, jó sok helyen elbukhatjuk jövő évi boldogulásunkat… a babona szerint.

Azonban soha ne keverjük össze a babonát, és a hagyományt.


Míg a babona egy középkori csökevény, addig hagyományaink mindannyiunk számára fontosak, és megóvásuk elemi érdekünk.

Hagyományaink jelentik múltunkat és jövőnket, az a közösséghez tartozás biztonságát adják meg nekünk, még olyan időkben is, mikor országunk külső ellenségei, idomított fekete macskákkal támadnak.

les grossman

 

Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban! Kutattunk egy kicsit hazánkban, és csak kapkodtuk a fejünket, a sok újévi szokás hallatán!
Vasárnapi kávézó: Nem szóltak? A háború már tart! Ez is a pénzről szól. Néhány érdekes körülmény, ami talán érthetőbbé teszi a párizsi mészárlást.
Vélemény: a fél világon átkóborlók Lassan a világ is elkezdi keresni: ki a felelős Európa legújabb megszállási kísérletéért. Addig is, nekünk itt vannak ők.
Vélemény: a bevándorlás lehet az Eu veszte Milyen a másnap mikor este összevissza ittad a különböző italokat? Na, a kultúrák keveredése is pont ilyen érzés lesz.
Telik az a nyamvadt idő – 30 éves a Flashdance című film "Wattafíling" Ismerős? Akkor Te is az a generáció vagy, aki imádta ezt a filmet. Gyere, időutazunk!
Ha nem osztottad volna, bölcs maradtál volna A mai kor cukrosbácsija nem nyalókát kínál, hanem megosztásra váró cukiságok fotója közé préselt agymosó féligazságokat.
Telik az idő: Nena 55 éves, de még mindig dögös 5 dolog, amit nem tudtál, a szülinapos német sztárról.
Egy teljes generáció külföldön. Van még remény? Mindenkinek van külföldön dolgozó ismerőse, barátja. Ha nem tudják őket visszahozni, mások veszik át a helyüket.
A 3 legjobb természetes segítség a másnap ellen Ha ezeket betartod, talán könnyebb lesz túlélni, de mit szépítsük, szenvedni fogsz.