Rising Star vs. X-faktor – Középen találkoztak

A két kereskedelmi tv tehetségkutató műsora vívja képernyőbeli háborúját a 18-49 éves – kereskedelmileg fontos – nézőkért hétről hétre. A két formátum alapjai igen hasonlóak, azonban a Rising Star sokkal jobban használja a modern technikát. Az okostelefonra letölthető szavazó applikáció hiba nélkül működik, mindig minden pont akkor történik benne, mikor Ördögnóri és Majka mondja, a műsorvezetők reagálása a facebookos kommentekre pedig kimaxolja az internet nyújtotta lehetőségeket. Gyakorlatilag ennél interaktívabb már nem lehet a műsor. 

risingstar

 

Az X-faktor évadról évadra ugyanazt nyújtja, azt viszont üzembiztosan. A zsűri tagjai gyakorlatilag bármikor felcserélhetőek az elődjeikkel annyira egyformák. A Hisztis, a Nagy Öreg, stb. Meglepi nincs, az egyetlen behelyettesíthetetlen karakter a műsorvezető. Bence viszont pont annyira szerethető a műsorban, hogy az ember azt kívánja neki, Csobot Adél oldalán öregedjen meg, akinél idegesítőbb nőt még nem okádott ki magából a kereskedelmi média gépezete.

csobot

 

A két műsor a képzeletbeli versenyben fej fej mellé ért. Azonban, amíg az Rising Star felfelé bandukol a szerethetőségi piramis csúcsa felé, addig az X-faktor meredeken csúszik lefelé. Egyre kevesebb interakciót vált ki a nézőkből. Hiába hívta harcba a csatorna az RTL-s médiabirodalmat, a második generációs tehetségkutatónak mondott Rising Star az interaktivitás segítségével győzni látszik.  

Az X-faktor versenyzői között is akadnak jó hangok, azonban a kifulladt formátum maga alá temeti őket. Nem sokat dob az említett zsűri sem a dolgon, hiszen a Csikidám királyt leszámítva már nehéz hitelesnek elfogadni őket. Tóth Gabi pedig, akár jó nő is lehetne, hiszen mindene megvan hozzá, (bizonyos dolgok ugyan nem születésénél fogva, dehát ne legyünk telhetetlenek) azonban, ha megszólal azonnal oda a kinézettel megteremtett imázs.

 A Rising Star zsűrije stabilabban ül azon a valamin, amit már pályafutásuk alatt letettek az asztalra. Még ha a stylistoknak néha meg is szalad a keze és mindent megtesznek, hogy hülyét csináljanak a zsűriből (például ilyen eset amikor Pásztor Anna fejébe ültették Gül baba rózsakertjét), de az RS megmondóembereinek mégis könnyebb hinni, valahogy hitelesebbek. Viszont a formátum sajátosságából adódóan kevesebb hatalmat ruházott rájuk a tervező, mint a konkurens műsorban. A Rising Star szerethetőbb és formátuma szerint valóban jobban kelti azt az illúziót, hogy a néző kezében van a döntés… és valljuk be, mi nézők szeretjük ezt.  

 les grossman

 

 

Vasárnapi kávézó: Nem szóltak? A háború már tart! Ez is a pénzről szól. Néhány érdekes körülmény, ami talán érthetőbbé teszi a párizsi mészárlást.
Vélemény: a fél világon átkóborlók Lassan a világ is elkezdi keresni: ki a felelős Európa legújabb megszállási kísérletéért. Addig is, nekünk itt vannak ők.
Vélemény: a bevándorlás lehet az Eu veszte Milyen a másnap mikor este összevissza ittad a különböző italokat? Na, a kultúrák keveredése is pont ilyen érzés lesz.
Telik az a nyamvadt idő – 30 éves a Flashdance című film "Wattafíling" Ismerős? Akkor Te is az a generáció vagy, aki imádta ezt a filmet. Gyere, időutazunk!
Ha nem osztottad volna, bölcs maradtál volna A mai kor cukrosbácsija nem nyalókát kínál, hanem megosztásra váró cukiságok fotója közé préselt agymosó féligazságokat.
Telik az idő: Nena 55 éves, de még mindig dögös 5 dolog, amit nem tudtál, a szülinapos német sztárról.
Megvan a RS győztese. Anna pedig tűpárnának öltözött Véget ért a tehetségkutató 2.0-nak is nevezett Rising Star. Tényleg interaktív volt. Palmira nyert, megérdemelte.
Egy teljes generáció külföldön. Van még remény? Mindenkinek van külföldön dolgozó ismerőse, barátja. Ha nem tudják őket visszahozni, mások veszik át a helyüket.
Majka megint botrányt kavar? Majka, a facebook oldalán szólt be a közszolgálati csatornán futó, A Dal című műsor készítőinek. Ezúttal jogosan?