Kimenni a MECCSRE

„Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb”

Akárki akármit mond, a falusi meccseknek meg van a maga hangulata. Kevés pénzből fenntartott, de még is tiszta, takaros öltözőépület, a pályát körbeölelő rozsdás korlát, a göröngyös, néhol kiégett fűcsomókkal tarkított pálya, a dohos szagot árasztó büfé, ahol egy-két pincehideg dobozos sör elfogyasztása esetén még jobban szeretjük az általunk favorizált csapatot. Itt jegyezném meg a túlzott sörfogyasztás ilyen esetben negatívan is hathat a hangulatunkra. Ilyenkor úgy gondolhatjuk, hogy a játékvezetők és az ellenfél játékosai iránt (az elfogyasztott alkohol mennyiséggel egyenesen arányosan) érzett esetleges ellenszenvünket,  kendőzetlenül az érintettek tudtára adhatjuk. Ezért jobb a békesség alapon, érdemes óvatosan fogyasztani!

szata1 forrás: sukosdsc.hu

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok jártak a fejemben a hétvégén lejátszott  Sükösd-Bácsborsód  Megyei II. osztályú ifi meccsen.  amit személyes érintettség okán volt szerencsém megtekinteni.

Sokan, sokszor és sok évtizede kritizálják kicsiny országunk labdarúgását. Jogosan! Manapság, amikor a sportcsatornák gyakorlatilag egész hétvégén ontják magukból a top bajnokságok jobbnál jobb, teltházas mérkőzéseit, még nagyobb a kontraszt, ami jobban felerősíti a magyar foci iránt érzett negatív érzéseket. Hiába, a futballvilág elszaladt mellettünk.  Van azonban egy sajnos egyre szűkebb csoportja e sportág szerelmeseinek. Ezek az általam nagyra becsült csoport tagjai veszik a fáradságot, no meg a pénztárcájukat és úgy döntenek: felkelnek a kényelmes fotelból és  a Manchester City- Tottenham angol bajnoki helyett inkább megnézik a „saját fiaikat” és KIMENNEK A MECCSRE! Kisebb, nagyobb megszakításokkal 37 éve én is minden hétvégén KIMEGYEK A MECCSRE! 

A nyolcvanas években, amikor a Bajai SK feljutott az NB2-be, nem ment ritkaságszámba 6-8000 ezer néző a Vasváriba.  Már hétfőn számoltam napokat, türelmetlenül vártam a hétvégét. Minden második vasárnap amikor az istenként tisztelt játékosokból álló Bajai SK itthon játszott. ünnepnap volt.  Két órával a meccs előtt, már a kapunyitáskor  többed magammal ott toporogtam a bejáratnál, hogy minél előbb azonosulhassak azzal a semmivel sem összehasonlítható érzéssel : KINT VAGYOK A MECCSEN!

szata2Forrás: Bajai LSE szurkolói oldal (Facebook)

A Sükösd-Bácsborsod mérkőzés végeredmémye: 3:3 lett. Az összecsapás felvonultatta a magyar labdarúgás összes hibáját, de a srácok végig fogcsikorgatva küzdöttek és egy igen izgalmas, fordulatokban gazdag produkcióval leptek meg engem és a kisszámú publikumot.
Nos,  többek között ezért is érdemes volt KIMENNI A MECCSRE!

szata

Újra dobog a magyar foci szív Játszunk, jól játszunk, és büszkék vagyunk a válogatottra. A liberálisok persze nem örülnek.
Bajaszentistván csapata a Foci-paradicsomban Örömteli nap volt ez, hiszen ritkán van lehetősége a csapatnak, hogy egy ilyen színvonalú létesítményben szerepeljenek.
Zeng a kórus: Bezzeg én a te korodban már… ,,Ezek a mai fiatalok, semmihez nem értenek, későn házasodnak, nem tudnak dolgozni!" Avagy ítélni könnyebb, mint érteni.
A mindent tudó mesterhármas : a fodrász, a körmös és a kozmetikus Azt mondják, hogy aki valamelyik szolgáltatást igénybe veszi, az a lelkét is ápolja. Utána jártunk a legendának!
Vasárnapi kávézó: Nem szóltak? A háború már tart! Ez is a pénzről szól. Néhány érdekes körülmény, ami talán érthetőbbé teszi a párizsi mészárlást.
Mi lesz veled magyar válogatott? Sajnos elmaradt az ünneplés: nem jutottunk ki egyenes ágon az EB-re, pótselejtezőn viszont még kijuthatunk. Vélemény.
Vélemény: a fél világon átkóborlók Lassan a világ is elkezdi keresni: ki a felelős Európa legújabb megszállási kísérletéért. Addig is, nekünk itt vannak ők.
Vélemény: a bevándorlás lehet az Eu veszte Milyen a másnap mikor este összevissza ittad a különböző italokat? Na, a kultúrák keveredése is pont ilyen érzés lesz.
Az én Sugovicám Ha tudnánk, hány szerelmet bír még el a Sugópart... szerintem bármennyit. Emlékek.