Az én kicsi Bajám

Helyesbítek: a Mi kicsi Bajánk! – gondolatok a világ közepéről.

pat1_1kép: Vadai István

Egy nagyon kedves barátomtól a napokban olyan mondatot „kaptam”, amit tényleg nagyon eltalált és azóta is többször motoszkál a fejemben. Elég aktuális volt a témánk, a külföldi – nagyvárosi élet és munkavállalás kontra Baja, a csendes kisváros, az otthonunk.

Mindannyiunknak van legalább egy közeli rokona, barátja vagy ismerőse aki vidékre, de még inkább a határon túlra költözött, és ott dolgozik távol mindentől, az egész életétől. Én is voltam ilyen rokon, barát és ismerős egyben.
Külföldi utamon nem csak a család hiányzott, hanem az emlékek, amiket itt éltem meg, a helyszínek, ahol nap mint nap jártam, a víz illata, ami gyerekkorom óta végigkísért, az emberek, akiket ha nem is ismertem személyesen, de megszoktam őket. Mégis bennem volt a kíváncsiság, hogy milyen lehet a nagybetűs ÉLET külföldön, egyedül, ahol csak magamra számíthatok és nincsenek ott a szeretteim, hogy segítsenek ha baj van. Felnőttem. Felnőttem és megértem az „útra”, ahonnan néhány csodás hónap után hazahozott a szívem. Rengeteg élménnyel, tapasztalattal, ismeretséggel gazdagodva, bölcsebben tértem vissza imádott kis városomba. A városba, ahol az életnek különös szépsége van. Valahogy így fogalmazott a barátom:  „Az, hogy itt élhetjük a mindennapjainkat, ilyen fiatalon és függetlenül, távol a főváros nyüzsgésétől, tele természettel, csodálatos környezettel, nos ez igazi érték. Baján élni érték.”

pat1_2kép: panoramio.com

Baján élni érték! A bűvös mondat, amely a gondolataimat csalogatja. Sokfelé megfordultam már, kerestem és láttam szépet, grandiózus épületeket, hullámzó tengert, de bájt, ami számomra oly kedves itthon, sehol máshol nem találtam.

A Sugovica és a Duna csillogása, e két folyó találkozása: mindig rácsodálkozom és örömmel konstatálom, hogy igen, a miénk, szerencsések vagyunk. A szabadstrandi fürdőzések, a vízi sportolók, a hajók vándorlása… Itt kérem, élet van!! Pezsgés a parton, a városban, a téren, ahol ha végigsétálsz frissen őrölt kávé illatot érzel és egyből bevillan egy kép, hogy milyen jót pletykáltatok vagy nevettetek együtt itt tegnap a haverokkal. Mindenki ismer mindenkit, mindig történik valami, amit természetesen úgy illik, ha meg is osztod a barátaiddal, nehogy valaki lemaradjon a friss hírekről. Ha kimondod, hogy Palika vagy Kalapos Mariann, egyből tudsz egy sztorit, amivel feldobod a társaságot és nem kell magyarázkodnod, hogy kiről mesélsz épp, biztos, hogy ismerik.

Hétköznap beülések, irány a Cuki, Medi vagy Pelikán, hétvégén jöhet a Pub vagy Vol1. Aztán persze lehet morogni, hogy megint milyen kevesen voltak, de nyáron a megyében máshol nem találsz bulit pénteken, csak nálunk.

És akkor a Gemencről még egy szó sem esett! Gyerekek, van egy erdőnk! Itt a város szélén, egy csoda, ahova ha egyszer kilátogatsz és megérzed a varázst, a vadállatok és a fák csendes világát, legyen az tél vagy nyár, biztosan magával ragad!

pat1_3kép:kepguru.hu

Végezetül pedig fogadjátok szeretettel: „Élhetek én bárhol, jóllehet elsodorhat még más vizekre az élet, de a legvégén a csónakom itt hagyom, az én kicsi Bajámon pihen meg a szívem!”

pötyi

Párban vagy anélkül, de boldogan Madonna 55 éves, a pasija 25. Tina Turner 75 éves, a pasija 57. J.Lo 43 éves, a pasija 25. Még szingli vagy? Nyugi!
Újra: Változatlanul szép Vader nagyúr hajója A Hídavatás kapcsán, gondoltuk újra elővesszük ezt a régebbi írást.
Ünnepi finomságok Imádom a hangulatot, amikor családi, vagy baráti körben a legszebb ajándékot éljük meg: a szeretteinket adott időt.
3 tipp téli szépségnapokhoz Kipróbáltam néhány trükköt, ami garantáltan nemcsak a külsődet, de a lelkedet is ápolni fogja.
Zeng a kórus: Bezzeg én a te korodban már… ,,Ezek a mai fiatalok, semmihez nem értenek, későn házasodnak, nem tudnak dolgozni!" Avagy ítélni könnyebb, mint érteni.
A mindent tudó mesterhármas : a fodrász, a körmös és a kozmetikus Azt mondják, hogy aki valamelyik szolgáltatást igénybe veszi, az a lelkét is ápolja. Utána jártunk a legendának!
Baja ökölvívói nem pihennek! Gálos Tamás számolt be a Mogyi Felsővarosi Ökölvívó Se Baja újabb sikereiről.
Nagyon akarják Baján a mozit! Jelenleg a legtöbben mozit szeretnének Bajára, az egyik bank internetes felmérése alapján.
Vasárnapi kávézó: Nem szóltak? A háború már tart! Ez is a pénzről szól. Néhány érdekes körülmény, ami talán érthetőbbé teszi a párizsi mészárlást.