A gugli nem orvos, a net meg nem patika

Korosztályoktól függetlenül jelen van életünkben egy általános gyakorlat: ha fáj valamely testrészünk, nem érezzük jól magunkat, esetleg a bőrünkön tapasztalunk némi elváltozást, akkor rögtön felkeressük a mi legjobb barátunkat: a guglit!

Szépen begépeljük tüneteinket, és megnyomjuk az enter gombot.  Ami ezután következik, az még az amúgy optimista, pozitívan gondolkodó lelkeket is borúlátóvá teszi.

„A Google olyan mint a nő, még be sem fejezted a mondatot, máris találgat!” , szokták volt mondani. 

Jelen estben az eredmény elkeserítő, és egyben ijesztő. Betegségek tucatjaival riogatnak minket a különböző internetes oldalak. Mi pedig hajlamosak vagyunk kiválasztani a legsúlyosabbakat, melyek még több tünetet produkálnak szervezetünkben. Ezek a negatív érzések képesek annyira a hatalmukba keríteni minket, hogy már el is kezdjük keresgélni azokat a dalokat, melyeket a temetésünkre ajánlhatunk szeretteinknek. Vajon célravezető megoldást alkalmazunk? Ezzel a kérdéssel kerestem meg Dr. Ádám András házorvost.

orvosi2

Úgy gondolom hivatását gyakorló orvosként élből ellenzi azt a manapság elterjedt módszert, miszerint az orvosi rendelők felkeresése helyett az interneten próbálunk az esetleges betegségre utaló tüneteinkre diagnózist felállítani, vagy tévedek?

Az orvosi egyetem elvégzését követően 4-6 év gyakorlat után tehetnek az orvosok szakvizsgát. Tehát, aki orvos szeretne lenni, miután leérettségizett, még 10-12 év gyakorlat szükséges számára ahhoz, hogy szakorvossá váljon. Ezen idő alatt megszerzett tudás és gyakorlat teszi alkalmassá a gyógyításra.

Nagyon sok betegség hasonló tünetekkel kezdődhet, ezért ezek pontos besorolása egy orvos- beteg kapcsolattal deríthető ki.  Az internetes diagnosztizálás több lehetséges vizsgálati módszert is nélkülözhet (pl.: fizikális vizsgálat, laboratórium, képalkotó eljárások), ezért pontatlan ez az eljárás. A pontatlanságból nagyon sok téves következtetés vonható le.  Tájékozódásra alkalmas az internet, de diagnózis kimondására nem.

DSC_0028

 

Mennyire tartja hitelesnek, ha egyáltalán annak tartja, a Google által találatként kiadott, “webdoktor” oldalakat? Ha mégis vannak ilyenek, akkor melyeket javasolja?

Az internet tájékozódásra alkalmas, de diagnózis kimondására nem. Hiányzik az orvos – beteg kapcsolat, mely alapja a gyógyításnak. Ezen ok miatt  én nem javasolnám egyik internetes oldalt sem. Hiszen aki ilyen oldalakat nézeget, tudja az oldalak címeit. Azt javaslom, inkább keressen fel egy jó szakembert.

 

Mit gondol a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények interneten történő rendeléséről? Megbízhatunk-e az ilyen termékekben, illetve az ezeket forgalmazó online portálokban?

A gyógyszerek forgalomba hozatala, forgalmazása nagyon szigorú szabályok szerint történik. Egy-egy gyógyszert sok-sok éves kísérlet után hozhatnak forgalomba. A gyógyhatású készítmények forgalmazása a gyógyszerekhez képest lényegesen egyszerűbb. Ezeknél a készítményeknél is nagyon fontos a gyártási technológia az ott alkalmazott vegyületek tisztasága. Ezen feltételeknek sokszor csak korlátozottan felelnek meg a gyógyhatású készítményt gyártók. A magyar szabványok szigorúbbak, mint nagyon sok más országban. Ezért magyarországi engedéllyel ellátott gyógyhatású készítmények lényegesen biztonságosabbak lehetnek.

Azok a portálok, amelyek ezen forgalmazásra engedélyt kaptak, megbízhatóbbak. Magam részéről ezen készítmények beszerzését gyógyszertárakból ajánlom. Vásárlásakor a gyógyszerész szakszerű tájékoztatást is tud adni.

 

Sokan a fiatalabb korosztályból  – az interneten látottak hatására – pusztán kíváncsiságtól vezérelve, potencianövelő szereket alkalmaznak, amelyek egyes fajtáinak alkalmazásához orvosi felügyelet szükséges. Ennek ellenére a neten például a Viagra szabadon, és a gyógyszertári árnál jóval alacsonyabb áron rendelhető! Mi erről a véleménye?

A potencia csökkenése más betegség előjele is lehet. Ezért potencianövelő szerek alkalmazása előtt nagyon fontos szakorvos felkeresése. Ezzel más súlyos betegséget is megelőzhetünk. A piacon vagy más illegális helyen vásárolt potencianövelő szerek vásárlása életveszélyes. Aki ilyet tesz, az az életével játszik.

szata

Jóga jótékony hatásai Nem csak a testnek, de a léleknek is jó! Meg még sok minden másra is. Mutatjuk mire még!
Mutatjuk az idei ruhatárad musthave darabjait Üdvözlünk a fodrok, és a szabad vállak világában! Frissítsd a ruhatárad!
Ragyogj királynőként az év utolsó napján is! Ha már nincs idő manikűröshöz rohanni, ideje, hogy a kezedbe vedd az irányítást! Íme a szilveszteri körömtrend.
Őszi divatszínek Az idei őszi divat egyáltalán nem lesz olyan szürke, mint az időjárás. Elő a színekkel!
5 egyszerű, stresszoldó jóga gyakorlat Olyan egyszerű gyakorlatokat mutatunk be, amelyek különösen hatásosak a stressz ellen. Kezdőknek különösen ajánlottak.
Az 5 legfontosabb tanács a nyári napozáshoz Ahhoz, hogy a bőröd is élvezze a napfürdőzést, nagyon oda kell rá figyelni, nem mindegy hogyan, és főleg mivel ápolod.
Film: Citizenfour – a leleplezett lehallgatás Edward Snowden a Rendszer titkait hozta napvilágra. Ne sajnáld, a Te titkaid már úgyis náluk voltak.
Multitasking – Árthat az agynak a divatos kór A multitasking halmozott médiafogyasztást jelent, például amikor párhuzamosan netezel és háttértévézel. Ez sok az agynak.
Ha nem osztottad volna, bölcs maradtál volna A mai kor cukrosbácsija nem nyalókát kínál, hanem megosztásra váró cukiságok fotója közé préselt agymosó féligazságokat.