A függőség rabja

A függőség ördögi kör. Amikor valaki saját boldogságát, jólétét, nyugalmát függővé teszi valamitől – legyen az egy szer, vagy akár egy személy – végzetes csapdába esik, amelyből nagyon nehéz szabadulni. Ezeknek az embereknek lehet és kell is segíteni, de a szabadulásuk kulcsa önmagukban rejlik. Ha ők nem akarnak szabadulni, vagy nem hajlandóak elfogadni még azt a tényt sem, hogy függők, akkor nagyon nehéz bármit is tenni. Pláne akkor nehéz ez, ha valaki fiatalon találkozik a problémával úgy, hogy megismer valakit, akiről kiderül, hogy szenvedélybeteg. Egy fiatal bajai lány, aki megkért, hogy ne említsem a nevét, így nevezzük egyszerűen Évinek, mesélte el a történetét. Párkapcsolatban volt néhány hónapig egy alkoholistával addig, amíg már nem bírta tovább tolerálni a helyzetet.

alkohol2

 


– Hogyan kezdődött a történet?

 

– Tavaly megismerkedtem egy kedvesnek, és jóindulatúnak tűnő sráccal. Ahogy közelebb engedtem magamhoz, kiderült róla hogy komoly problémája van: alkoholista. A maga részéről erősen tagadta, főleg amikor be volt rúgva. Minden napját az ivással kezdte, és fejezte be. Komoly gondokat okozott ez közöttünk.

 

-Azt mondod kedvesnek tűnt. Csak tűnt? Rögtön észrevetted rajta a problémát?

 

– Nem vettem észre, csak szimplán kedves volt. Eleinte teljesen természetesnek tűnt, hogy megiszik pár rövidet, vagy sört. Persze volt, hogy együtt iszogattunk, buliztunk, jól éreztük magunkat. Aztán amikor egyszer délután, munka után mentem hozzá, és már félig részeg volt, na az már kezdte bökni a csőröm. De ezt akkor még nem tettem szóvá.

 

– Aztán eljött a pillanat, hogy szóvá tetted? Mint mondtad a beszélgetésünk elején, tagadta az alkohol függőségét. Hogyan reagált?

 

– Akkor tettem szóvá, amikor már gyakoribbá vált az a jelenség, hogy délután kettőkor beléptem a szobába, és megcsapott az a tömény cefreszag … akkor már mondogattam neki, hogy ez komolyan gáz… Persze nem szívesen fogadta, és nem értett egyet velem.

 

– De együtt maradtál vele. Miért?

 

– Nem is tudom. Eleinte kedveltem, de aztán szántam Őt. Volt, hogy könyörgött nekem, hogy menjek el neki a boltba sörért, szinte már sírt érte. Talán azt hittem, segíthetek neki, vagy hogy elmúlik ez a dolog nála. Persze a családom, és a barátaim folyton azt kérdezték, hogy mit keres mellettem egy ilyen ember…

 

– Ezek szerint a családod, és a barátaid is tudták. Kértél tőlük segítséget?

 

– Igen, mert sokszor kiakasztott. Részegen ordított velem, és terrorizált. Nyilván látszott rajtam, hogy kivagyok, így muszáj volt elmondanom nekik. Mindenki azt mondta, hagyjam ott. Aztán a kapcsolatunknak az vetett véget, hogy állandóan az arcomba hazudott. Részegen oda állt elém, és azt állította, hogy aznap még egy kortyot sem ivott…persze hazudott. Aztán átment a szomszédos vendéglőbe, majd egy ismerősöm súgta meg, hogy épp most húzza le a pohár sörét… Visszajött, és újra az arcomba hazudott, hogy ő csak kávét ivott..

 

– Szóval ez volt a vége. Mit éreztél?

 

– Mikor ránéztem csak szánalmat éreztem, ahogy ittasan vergődik, ezáltal elhalt bennem minden pozitív érzelem, és csak az undor maradt meg. Így elhagytam. Nem hiszem, hogy bármi változott volna emiatt. Annyira az alkohol rabja lett, hogy szerintem mai napig nem fogta fel és vidáman éli részeges életét.

 

– Ez elég szomorú tapasztalat. Változott valamit azóta a függőséggel kapcsolatos véleményed?


– Igen, mert addig, amíg nem találkoztam vele, nem tudtam, milyen ez. De mostmár megtapasztaltam. Sajnos bármi okozhat függőséget, de számomra az ilyen fajta narkó, alkohol függés elfogadhatatlan! Egyébként megleplek, ha azt mondom, hogy nekem is van függőségem?

 

– Hűha, érdekes fordulat ez így a végére…

 

– A csoki, de ezzel a körülöttem lévő emberek is együtt tudnak élni.

 

A utolsó mondat végül szerencsére nem zavarta össze a képet, azért kicsit aggódtam, mivel áll elő Évi. De a csokifüggés abszolút belefér! Bár egy orvos valószínűleg mást mondana.

 

Azt, hogy Évi jól tette-e, hogy elhagyta a fiút, mindenki ítélje meg maga. Bár ha egy lány 18 évesen párt választ magának, néhány hónapos ismeretség után nem meglepő, hogy végül kilép az ilyen helyzetből.

 

Ezzel a rövid történettel arra próbáltam rávilágítani, hogy a függőség rombol: életet, kapcsolatot, kinek tanulást, kinek munkát. Ha valaki hajlandó felismerni, elfogadni, hogy problémája van, mindenképpen keressen szakértő segítséget, mert a szenvedélybetegség nem játék. Sajnos a család és a barátok nehéz helyzetben vannak egy függőségben szenvedő mellett. Ők azok, akik felismerhetik, hogy a megváltozott szokások, a furcsa viselkedés mögött komoly probléma lapul. Az ő támogatásuk és szeretetük segíthet a függőségben szenvedőnek felismerni a problémáját, és megtenni az első lépést a kezeléséhez. Mivel betegségről van szó, az orvosi segítség nélkülözhetetlen. Pláne, hogy sokszor a szenvedélybetegség nem is az alapprobléma…

 

mojzi

 

Orvosi segítség Baján (alkohol-, drog- és viselkedéses függőség)  Szent Rókus Kórház Pszichiátriai Osztálya    tel.: 79/422 233 Segítség BajánEgyenlítő Alacsonyküszöbű Addiktológiai Szolgálat   http://www.indit.hu/baja facebook: http://on.fb.me/1y4Lo3ME-mail: egyenlitobaja@gmail.com tel.: 06 30/632 2029Anoním Alkoholisták www.anonimalkoholistak.huBajai gyűlések: http://www.anonimalkoholistak.hu/hu/gyulesek (vidéki gyűlések)

 

Tippek másnaposság ellen Fejfájás, szédelgés, hányinger, kótyagosság, erőtlenség, izzadás, remegés... Ilyen egy igazi másnap. Mit tehetünk ellene?
Az alkohol és a nők barátsága A nők alkoholfogyasztási kultúrája manapság már egyáltalán nem tér el a férfiakétól.
Jóga jótékony hatásai Nem csak a testnek, de a léleknek is jó! Meg még sok minden másra is. Mutatjuk mire még!
Mutatjuk az idei ruhatárad musthave darabjait Üdvözlünk a fodrok, és a szabad vállak világában! Frissítsd a ruhatárad!
5+1 első mondat pasiktól, mely az utolsó is. (szavazással) Közhelyes és katasztrofális dumák, amelyekkel a pasik csajozásra vetemednek Vajon tudatában vannak a kimondott szavaknak?
5+1 házilag elkészíthető, hűsítő nyalánkság A jégszekrényetekben legyen hely! 5+1 hűsítő receptet gyűjtöttünk Nektek össze, melyekért érdemes helyet szorítani benne.
A naptejem nélkül sehova! Nyaralásunk legfontosabb kelléke a nekünk megfelelő naptej, hiszen senki nem akar rákvörösen sétálni a nyári éjszakában.
Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja A trianoni békediktátumra emlékszik ma, június 4-én az ország.
Így hozd formába a popsid a nyárra Unod a guggolásokat? Mutatjuk milyen szuper gyakorlatokkal lehet neked is formás és feszes feneked a bikiniszezonra!